ßßß
Tarta to klasyka obiadowa w mojej kuchni. Przy jej przyrządzaniu, używam za każdym razem różnych dodatków, stąd zawsze wychodzi troszkę inna i nie sposób się nią znudzić.Przygotowuję ją na domowym, własnoręcznie robionym, półkruchym cieście - moja wersja idealnego ciasta na tartę TU - co dodatkowo dodaje tu smaku. Ciasto takie zwykle mrożę w porcjach i mam potem na późniejsze wykorzystanie do szybkiego obiadu.Dla nas z Panem Mężem, tartowego posiłku zawsze starcza na 2 dni. Wyśmienicie odgrzewa się ją następnego dnia w mikrofali, a i ze sobą do pracy w pojemniku można zawsze zabrać. Syto i treściwie! I o to chodziło!Dla ciekawskich, inne moje wariacje w temacie tarty to:Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiemZielona tarta na Irlandzki Dzień Św.PatrykaTarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasemTarta ze szparagami, porem i pomidoramiIdealne ciasto na tartę
Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka):1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU250g boczku3 średnie cebule200g zielonej fasolki szparagowej - mrożonej6 szt pomidorów suszonych - z zalewy125g sera mozzarella (1 kulka)2 jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę150ml śmietany 18%1/2 łyżki mąkisól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawamimasło i kasza manna - do wysmarowania i obsypania formyPoniżej fotorelacja, krok po kroku, z tworzenia kolejnych warstw tart y:


Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry .Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przywieraniu.Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni, aż mięso się ładnie zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć do zezłocenia na wytopionym z boczku tłuszczu.Porcję zamrożonej fasolki szparagowej ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.Pomidory suszone z zalewy pokroić w drobna kostkę.Ser mozzarella zetrzeć na największych oczkach tarki.Jajka rozbełtać widelcem w wysokim naczyniu. Dodać do nich śmietanę, mąkę oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać.Składniki po kolei wykładać na podpieczony i wystudzony spód tarty, w kolejności: fasolka szparagowa, boczek, pomidory suszone, cebula, mozarella. Na to wylać masę jajeczną.Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 20-25 min. do roztopienia i zarumienienia się sera oraz ścięcia jajek.

