Wykonanie
Przyrumieniony boczuś, zezłocona
cebulka, aromatyczny
pomidor suszony i pyszna
fasolka szparagowa - to jest dopiero połączenie smaków!
Tarta to klasyka obiadowa w mojej kuchni. Przy jej przyrządzaniu, używam za każdym razem różnych dodatków, stąd zawsze wychodzi troszkę inna i nie sposób się nią znudzić.Przygotowuję ją na domowym, własnoręcznie robionym, półkruchym cieście - moja wersja idealnego ciasta na tartę TU - co dodatkowo dodaje tu smaku. Ciasto takie zwykle mrożę w porcjach i mam
potem na późniejsze wykorzystanie do szybkiego obiadu.Dla nas z
Panem Mężem, tartowego posiłku zawsze starcza na 2 dni. Wyśmienicie odgrzewa się ją następnego dnia w mikrofali, a i ze sobą do pracy w pojemniku można zawsze zabrać. Syto i treściwie! I o to chodziło!Dla ciekawskich, inne moje wariacje w temacie tarty to:
Tarta z
kurczakiem,
pomidorem,
papryką i
groszkiemZielona
tarta na Irlandzki Dzień Św.
PatrykaTarta z
cebulą,
boczkiem,
pieczarkami i
ananasemTarta ze
szparagami,
porem i
pomidoramiIdealne ciasto na tartę

Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka):1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU250g
boczku3 średnie
cebule200g
zielonej fasolki szparagowej - mrożonej6 szt
pomidorów suszonych - z zalewy125g
sera mozzarella (1 kulka)2
jaja - lub 1 całe
jajko i 1 z
białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę150ml
śmietany 18%1/2 łyżki
mąkisól,
pieprz,
chilli,
czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi
przyprawamimasło i
kasza manna - do wysmarowania i obsypania formyPoniżej fotorelacja, krok po kroku, z tworzenia kolejnych warstw tart y:




Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry .Formę do tarty wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną - zapobiega przywieraniu.Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie
potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni, aż
mięso się ładnie zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć do zezłocenia na wytopionym z
boczku tłuszczu.Porcję zamrożonej
fasolki szparagowej ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.
Pomidory suszone z zalewy pokroić w drobna kostkę.
Ser mozzarella zetrzeć na największych oczkach tarki.
Jajka rozbełtać widelcem w wysokim naczyniu. Dodać do nich
śmietanę,
mąkę oraz
przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać.Składniki po kolei wykładać na podpieczony i wystudzony spód tarty, w kolejności:
fasolka szparagowa,
boczek,
pomidory suszone,
cebula,
mozarella. Na to wylać masę jajeczną.Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 20-25 min. do roztopienia i zarumienienia się
sera oraz ścięcia
jajek.


