Wykonanie

Domowe burgery z
wołowiny od początku do końca przygotowane przeze mnie. Zdrowsza alternatywa dla tych kupnych niewiadomego pochodzenia.Składniki (na 5 małych hamburgerów lub 3 dość duże):Kotlety:300 g mielonej
wołowinyśrednia
czerwona cebulaszpinak (świeży) lub
sałatażółta/czerwona/zielona
papryka (ja miałam czerwoną)
pomidorulubione
przyprawy (u mnie suszone wiórki
pomidorów,
rozmaryn,
tymianek,
pieprz,
papryka ostra)
bułka tartaBułki: 6 sztuk2,5 szklanki
mąki1/3 szklanki
mleka w proszku (ok. 37 g)2 łyżki
masła1,5 łyżki
brązowego cukru1 opakowanie
drożdży w proszku (7 g)
sól (mniej niż 1/2 łyżeczki)3/4 szklanki ciepłego
mlekajajkoDodatkowo:
sezamjajko roztrzepane do wysmarowania wierzchu
bułekSos:3 łyżki
ketchupu3 łyżki
majonezuPrzygotowanie:
Bułki : Ciepłe
mleko,
cukier,
mleko w proszku i
drożdże umieszczamy w misce, lekko mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut, następnie dodajemy szklankę
mąki,
jajko,
sól i powoli wyrabiamy ciasto można łyżką (najlepiej drewnianą), stopniowo dodajemy resztę
mąki, ciasto ma być jednolite i elastyczne podsypujemy je
mąką i odkładamy na 45-50 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce), po upływie tego czasu, odrywamy kawałki ciasta i formujemy
bułki (u mnie wyszło ich 6) posypujemy je
sezamem i smarujemy rozbełtanym
jajkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem wysmarowanej
oliwą i podsypanej
mąką pieczemy w temp. 170-180 st. ok. 15 minut (pilnujemy mi często palą się
spody więc jestem przeczulona!), jak zrobią się rumiane wyciągamy i studzimy. Teraz kolej na kotlety, do zmielonego
mięsa dodajemy ulubione
przyprawy, 1/2
cebuli (kroimy w drobną kosteczkę) i trochę
bułki tartej, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku i porządnie mieszamy, formujemy kotlety (u mnie 5 małych sztuk). Obsmażamy na brązowo, następnie przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy ok. 15 minut w temp 170 st.
Pomidory i,
paprykę i resztę
cebulki kroimy na plastry i podsmażamy na patelni około 3 minut, z
majonezu i
ketchupu robimy sos.
Bułki rozkrawamy smarujemy sosem, na to kładziemy
sałatę,
pomidora paprykę,
cebulę i kotleta, wierzch
bułki smarujemy sosem i szybko zjadamy ;-). Smacznego