Wykonanie
Co zrobić, aby zjeść fast food, a jednak slow food. No może nie do końca slow food, ale na pewno coś zdrowszego? Aby było to coś smacznego, a jednocześnie nie zejść po tym na zawał serca? Aby wilk był syty i owca cała? Można zacząć od robienia fast food'owych odpowiedników w domu. Dziś przepis na domowe
bułki do hamburgerów. A to, co można do nich włożyć - jutro.- 500 g.
mąki- 10 g. świeżych
drożdży- 1
jajko + 1
żółtko- 230 ml. ciepłego
mleka- łyżka
cukru- łyżeczka
soli- 20 g.
masła- 3 lyżki
mleka w proszku- rozkłócone
jajko do posmarowania
bułek i
sezam do ich posypania
Drożdże rozrabiamy z ciepłym
mlekiem i odstawiamy na 20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
jajko,
żółtko,
mleko w proszku,
cukier,
sól i
masło oraz
drożdżowy rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie, przez ok. 15 energicznie wyrabiamy ciasto.Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy
bułki.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut.Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 minut.Smacznego!