ßßß Cookit - przepis na Domowe bułki do hamburgerów

Domowe bułki do hamburgerów

nazwa

Wykonanie

Co zrobić, aby zjeść fast food, a jednak slow food. No może nie do końca slow food, ale na pewno coś zdrowszego? Aby było to coś smacznego, a jednocześnie nie zejść po tym na zawał serca? Aby wilk był syty i owca cała? Można zacząć od robienia fast food'owych odpowiedników w domu. Dziś przepis na domowe bułki do hamburgerów. A to, co można do nich włożyć - jutro.
- 500 g. mąki
- 10 g. świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 230 ml. ciepłego mleka
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 20 g. masła
- 3 lyżki mleka w proszku
- rozkłócone jajko do posmarowania bułek i sezam do ich posypania
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, mleko w proszku, cukier, sól i masło oraz drożdżowy rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie, przez ok. 15 energicznie wyrabiamy ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy bułki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut.
Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 minut.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/10/domowe-buki-do-hamburgerow.html