Wykonanie
W kolejnej odsłonie 'Projektu Zupa' nie mogło zabraknąć przepisu na wykorzystanie
szparagów, które w bieżącym miesiącu są w szczycie sezonu. Krem z białych
szparagów robiłam już kilka
razy, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować, bo dziwnym sposobem bardzo szybko znikał. Jest to zupa bardzo delikatna i kremowa. Myślę, że wielu z Was przypadnie do gustu, szczególnie jeśli zaserwujecie ją z dodatkiem grzanek lub świeżego
pieczywa.

Składniki:pęczek białych
szparagów (500 g)1
ziemniak650 ml
wodypęczek
włoszczyzny (2
marchewki, 2
pietruszki, kawałek
selera,
por)1
cebulaząbek
czosnku70 ml
mlekasurowe żółtko1 łyżka
masła2
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego1 łyżeczka
estragonuszczypta
cukrusólpieprz czarnydo podania:grzanki (przy nietolerancji glutenu pominąć)
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i obieramy. Obierki wrzucamy do garnka, zalewamy 650 ml
wody, dodajemy obraną
włoszczyznę,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut na małej mocy palnika. Po tym czasie odcedzamy warzywa oraz obierki.Z obranych
szparagów odcinamy główki (tak, aby miały długość około 2 cm), odkładamy je na bok.
Cebulę i
czosnek obieramy oraz drobno siekamy w kostkę. W osobnym garnku rozgrzewamy łyżkę
masła. Wrzucamy
cebulę, podsmażamy i pod koniec dodajemy
czosnek.
Szparagi (bez główek) kroimy na mniejsze kawałki, a
ziemniaka w kostkę. Dodajemy je do
cebuli i
czosnku. Podgrzewamy razem przez chwilę, a następne zalewamy wcześniej przygotowanym
wywarem warzywnym. Całość lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.Zestawiamy garnek zupy z ognia. Wszystko blendujemy na gładki krem i przecieramy przez dość drobne sito. Jest to bardzo ważny etap, ponieważ dzięki temu pozbędziemy się łykowatych kawałków
szparagów. Następnie w miseczce rozprowadzamy
żółtko wraz z
mlekiem, dolewamy niewielką ilość zupy i energicznie mieszając wlewamy do pozostałej części w garnku. Stawiamy na chwilę na ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Całość doprawiamy do smaku
cukrem,
estragonem,
solą oraz
pieprzem.Przed podaniem, zagotowujemy w małym rondelku szklankę
wody. Na wrzątek wrzucamy główki
szparagów. Gotujemy przez 2 minuty, a następnie przelewamy zimną
wodą. Gotową zupę serwujemy z grzankami, zblanszowanymi główkami
szparagów oraz świeżą
natką pietruszki.Smacznego!