Wykonanie
Dziś domowa, sycąca i prosta zupka.Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad.Najbardziej znana polska zupa.Zdrowa
kasza i warzywa w zupełności wystarczą.Oczywiście jak najbardziej można dodać
skrzydełka kurczaka, żołądki czy
żeberka.Zupa staje się wtedy bardziej treściwa.Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez
mięsa, wykorzystałam natomiast
galaretkę z pieczeni.
Powiem,że smakowała wyśmienicie.Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!
Składniki:2 litry
wody1
marchew1
pietruszkakawałek
pora3-4
ziemniakipół małego
selerapół lub jedna mała
cebula100 g
kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC3 szt.
suszonych grzybków2-3 łyżki
galaretki z pieczeniłyżka
masła3
liście laurowe5 szt.
ziela angielskiegosólświeżo zmielony
czarny pieprzposiekany
koperek lub
natka pietruszki* w wersji
mięsnej: 2-3 skrzydełka drobiowe / 4 żołądki /
żeberka / kość np.ze
schabuJa użyłam
kaszy jęczmiennej pęczak.
Kasza jęczmiennaNależy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia.Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danielub jako składnik zup, zapiekanek, farszów.Jedząc
kasze dostarczamy organizmowi cenne
białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor).
Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna.Pęczak jęczmiennyTo najstarsza ze znanych odmian
kaszy jęczmiennej.Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro i makroelementy oraz inne składniki odżywcze.W kuchni polskiej stosowana była od
zarania dziejów.Do dziś doskonale zastępuje
ziemniaki i jest podstawą wielu
polskich potraw.Tyle o właściwościach niedocenianej u nas
kaszy.Do garnka wlałam
wodę, wrzuciłam
ziele angielskie,
liście laurowe i
suszone grzybki.Jeśli gotujecie zupę na
mięsie należy go dodać i gotować przez około 20 minut
Pora pokroiłam w cienkie plasterki a
cebulę w kostkę.
Marchew,
seler i
pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.Możecie jeśli wolicie pokroić warzywa w drobną kostkę.
Podsmażyłam warzywa na
maśle.
Dodałam również do nich
galaretkę z pieczeni.Nie jest to konieczne, ale została mi z pieczenia i nadała smaku warzywom.
Przełożyłam je do garnka.
Po około 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę
ziemniaki.Doprawiłam
solą i gotowałam przez kolejne 5 minut.
Kolej na
kaszę.
Mieszałam ją co jakiś czas przez 5 minut, aż napęczniała.Gotowałam około 20 minut.Wsypałam na koniec
koperek i doprawiłam jeszcze
pieprzem i
solą.
Smacznego!