Wykonanie
Krupnik jest tradycyjną polską zupą. W książce kucharskiej zawierającej staropolskie przepisy znalazłam go w
trzech odmiennych odsłonach, jednak zupełnie innych od mojej wariacji na temat tej zupy. Kiedyś z pewnością przepisy na krupnik staropolski przetestuję , ale dziś zapraszam na domowy, zmodernizowany na potrzeby rodzinnego obiadu i znany zapewne każdemu: krupnik domowy.SKŁADNIKI na wielki garnek zupy:5 litrów
wody5 szt.
ziela angielskiegopłaska łyżeczka niemielonego
czarnego pieprzu3
listki laurowe3 uda z
kurczaka (nie "podudzia")świeża
natka4
marchweki2
pietruszki1 mały
seler1 mały
por5
ziemniakówgarstka
suszonych grzybków (ok. 4 spore kapelusze)duża
cebula2 szklanki
kaszy jęczmiennejsól pieprz do smaku
Wodę z
pieprzem, listkami, zielem i
mięsem wstawić na ogień (niech się powoli gotuje). Pół
selera, 2
marchewki i 1
pietruszkę pokroić w plasterki i dodać do gotującego się
wywaru. Następnie pół pęczka
natki, przekrojony na pół
por , obraną opaloną na ogniu całą
cebulę, oraz rozmoczone wcześniej w gorącej wodzie i posiekane
suszone grzyby (razem z
wodą,w której się moczyły). Całość gotować do chwili gdy
mięso będzie miękkie.Miękkie
mięso wyjąć, ostudzić, oddzielić od kości i trochę rozdrobnić a
potem ponownie umieścić w zupie.Wyjąć
cebulę,
natkę oraz
pora. Pozostałe warzywa pokroić:
marchewki,
pietruszkę, pół
selera w cienkie paseczki a
ziemniaki w kostkę o dodać do gotującej się zupy razem z 2 szklankami
kaszy jęczmiennej.Zupę gotować do chwili gdy
kasza będzie miękka. Doprawić
solą i
pieprzem (ja
daję około 2 płaskich łyżek
soli i łyżki
pieprzu ale to najlepiej zrobić wedle własnego uznania). Podawać z
zieleniną.SMACZNEGO