Wykonanie
            Karotenowy mus oprószony dyniowymi 
płatkami...

Delikatna, zdrowa, pełna witamin, kremowa zupa z 
marchewki. Robicie czasem taką? Jeśli nie, polecam. Zobaczycie, ile czaru i smaku można wyciągnąć ze skromnej 
marchewki. Do takiej zupy polecam towarzystwo prażonych pestek dyni lub 
słonecznika i dobre, 
pełnoziarniste pieczywo. Nie od dziś wiadomo, że 
marchewka, zwłaszcza ta ekologiczna, to samo zdrowie. Do tego jest tania i dostępna przez cały rok, więc zawsze można taką zupę przygotować. Nie ma powodów do wymówek! :)Dla przypomnienia, 
marchewka to źródło całego szeregu witamin: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Najwięcej w niej witaminy A - tej niezbędnej do prawidłowego wzrostu i odpowiedzialnej za dobry wzrok, ostrość widzenia. 
Marchew to też źródło beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze, wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy i zapewnia naszej skórze piękny kolor i gładkość. Sporo w niej związków mineralnych - potasu, 
sodu, fosforu, magnezu, żelaza i wielu innych. 
Marchewka to także źródło kwasu foliowego, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu, alkaloidów wspomagających procesy trawienia i przemiany materii oraz pektyn. Pektyny wiążą niektóre 
sole metali ciężkich, takich jak kobalt czy ołów, w nierozpuszczalne 
sole, które są następnie wydalane z organizmu. Dodatkowo zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i zawałami. 
Marchewka jest więc lekarstwem na zaburzenia przemiany materii, nadciśnienie, trądzik, anemię i co bardzo ważne wspomaga walkę z nowotworami. Działa regenerująco, regulująco, mineralizuje, wzmacnia i oczyszcza!To jak będzie? Robicie dzisiaj zupę krem z marchewki? :) Przepis poniżej!Składniki (na 4 porcje zupy):6 dużych 
marchewek,
pietruszka,pół 
selera,1/3 
pora,
ziemniak,4 
liście laurowe,4 ziarna 
ziela angielskiego,5-6 szklanek 
wody,
cebula,4 łyżki 
masła,3 ząbki 
czosnku,mały kawałek 
imbiru,
sól,
czarny pieprz,kilka łyżek pestek dyni Symbio do posypania,kilka łyżek 
jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:Przygotowujemy 
wywar warzywny. Do garnka wlewamy 
wodę, a następnie dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: jedną 
marchewkę, 
pietruszkę, 
ziemniaka, pół 
selera, kawałek 
pora oraz 
liście laurowe i 
ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu około pół godziny.W tym czasie na patelni na 
maśle podsmażamy pokrojoną drobno 
cebulkę, zgniecione w prasce ząbki 
czosnku i starty na tarce kawałek 
imbiru (opcjonalnie także skórkę otartą ze sparzonej 
pomarańczy). Następnie dokładamy do nich 5 pokrojonych w plasterki 
marchewek, dodajemy jeszcze trochę 
masła i dusimy pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Z wywaru warzywnego wyciągamy 
liście laurowe, ziarna 
ziela angielskiego, 
pora i 
pietruszkę. Zostawiamy tylko 
selera, 
ziemniaka i 
marchewkę. Następnie dodajemy do garnka zawartość patelni. Gotujemy razem około 5 minut, po czym przekładamy całą zawartość do miksera koktajlowego lub blendera i miksujemy 3 minuty do uzyskania konsystencji gładkiego musu. Przekładamy zupę krem do garnka, podgrzewamy jeszcze chwilę i delikatnie doprawiamy do smaku 
pieprzem i 
solą.Na suchej patelni prażymy przez kilka minut 
pestki dyni, którymi posypujemy zupę. Na środku zupy robimy kleksa z 
jogurtu naturalnego, ozdabiamy 
pietruszką lub 
koperkiem.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))