Wykonanie
Roladę drobiową przygotowałam przy okazji Sylwestra. Z podanej porcji wyszły mi dwie całkiem spore rolady. Dobrze, że uchowałam sobie kawałek do zdjęć, ponieważ imprezowicze ze smakiem zjedli tą część, którą pokroiłam w plastry. A to chyba najlepsza rekomendacja do wykorzystania tego przepisu. Myślę, że do rolad z
kurczaka będę jeszcze wracać, ponieważ są naprawdę przepyszne. W przyszłości planuję poeksperymentować z innymi farszami. :)

Składniki:(na dwie rolady)900 g
piersi z kurczakanamoczona w
mleku kajzerka2 łyżki stołowe
czosnku granulowanego3 łyżki stołowe
słodkiej paprykisól,
pieprznadzienie:kulka
mozzarellipapryka zielonapapryka czerwonaduża
cebula2
pomidory90 g domowej roboty
przecieru pomidorowo-
paprykowego (można zastąpić gotowym
przecierem pomidorowym)2 ząbki
czosnku½ łyżeczki
rozmarynu2 łyżeczki
bazyliiłyżeczka
pieprzu cayenneoliwa do smażenia
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:nadzienie:
Cebulę i
papryki kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce
oliwy, a następnie podduszamy do miękkości. Dorzucamy sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
pomidory. Grzejemy przez kilka minut. Dodajemy
przecier pomidorowo-
paprykowy oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość dusimy na wolnym ogniu do czasu odparowania
wody. Farsz rolady powinien być gęsty. Na koniec doprawiamy go do smaku
solą,
pieprzem,
pieprzem cayenne,
rozmarynem i
bazylią. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.rolada:
Mięso z kurczaka oczyszczamy z żyłek i mielimy w maszynce do
mięsa. Dodajemy
jajko, odciśniętą z
mleka kajzerkę oraz wszystkie
przyprawy. Wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Na blacie rozkładamy prostokątny arkusz folii spożywczej (wym. 45 cm x 30 cm) i lekko zwilżamy go
wodą za pomocą pędzelka, wówczas po przygotowaniu łatwiej będzie wyjąć roladę. Po środku folii, zostawiając około 4 cm wolnej przestrzeni przy brzegach z każdej strony, nakładamy
połowę mięsnej masy, formując prostokąt o grubości 4 mm. Po środku
mięsa, wzdłuż dłuższego
boku układamy połowę farszu z
papryki i
pomidorów, a na nim plastry
mozzarelli (nadzienie układamy tak jak tutaj).Pomagając sobie folią, zwijamy ciasno roladę wzdłuż dłuższego
boku. Końcówki folii spożywczej zakręcamy jak
cukierek, aby w trakcie gotowania do środka nie dostała się
woda. Gotową roladę wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu, bądź w parowarze przez 35-40 minut. Następnie czynności powtarzamy i przygotowujemy drugą roladę.Ugotowane rolady, pozostawiamy w folii spożywczej. Układamy je w głębszym naczyniu i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Podajemy krojąc w plastry. Rolada jest idealna na zimno do
chleba oraz jako element dania głównego serwowana na ciepło.Smacznego!