Wykonanie
Ciecierzyca zwana inaczej
cieciorką jest źródłem cennych składników odżywczych. Posiada duże ilości
białka, zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża zły cholesterol i ciśnienie
krwi, a ponadto uważana jest za afrodyzjak :-)Dlatego warto ją jeść, a proponowane danie jest smaczne, sycące i bardzo proste w przygotowaniu.Składniki:400g ( ok. 2 szkl.) suchej
ciecierzycy500g
przecieru pomidorowego w kartonie lub
pomidory krojone w kartonie2 duże
cebule3 pojedyncze
piersi z kurczaka2 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól,
pieprz,
bazylia1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
słodkiej paprykiWykonanie:
Ciecierzycę wypłukać i wymoczyć w wodzie przez 12 godz. następnie dodać do
wody trochę
soli i
masła, ugotować do miękkości (ok. 1 godz.).Na patelni rozgrzać
oliwę i zeszklić pokrojoną
cebulę. Dodać umyte i pokrojone w kostkę
piersi z kurczaka, przyprawić
solą i
pieprzem, smażyć ok. 10 minut. Następnie zalać to
przecierem pomidorowym, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę,
bazylię,
paprykę,
cukier i dusić całość ok.10 minut, od czasu do czasu mieszając.Na końcu dodać ugotowaną
cieciorkę i zagotować.Podawać udekorowane listkami świeżej
bazylii.Smacznego :-)