Wykonanie
Przepis na to pyszne danie znalazłam u Adrijah. Naturalnie, nie byłabym sobą, gdybym nie poddała go modyfikacjom.;p Na pewno sos ten będzie gościł u mnie często, bo bardzo lubię ajvar.

1
pierś kurczaka2
pomidory1/2
papryki świeżej1/2
papryki konserwowej1
cebula1 ząbek
czosnku3 łyżki ajvaru1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
bazyliiszczypta
tymiankusól,
pieprz do smaku
mąka pszenna - 1- łyżka1/4 szkl
mlekamakaron pennePierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę, zamarynować w 1 łyżce
oliwy rozmieszanej z
papryką słodka i
pieprzem cayenne na 10 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać niedużą ilość
oleju, zrumienić
kurczaka, po czym zdjąć go z patelni. Zrumienić posiekaną
cebulę, dodać przeciśnięty ząbek
czosnku i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory oraz pokrojone w kostkę
papryki. Wymieszać. Gdy
pomidory puszczą sok, dodać ponownie
kurczaka. Dodać
przyprawy i ajvar, wymieszać, chwilę dusic razem.
Mleko wymieszać z
mąką, wlać na patelnię, mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać ugotowany
makaron, wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać gorące, posypane
parmezanem.