Wykonanie
Domowe burgery to naprawdę fajna sprawa, bowiem dają niezwykle duże
pole do popisu. Można poeksperymentować z dodatkami i kombinacjami smakowymi. Bardziej odważni pokuszą się także na samodzielne upieczenie
bułek. Moje upieczone
bułki zniknęły niestety zanim wymyśliłam, że zrobię z nich burgery, tak więc posiłkowałam się kupnymi
grahamkami. Jako dodatki wybrałam moje ulubione
suszone pomidory,
mozzarellę,
rukolę oraz
ogórki w zalewie miodowej :).

Składniki:2 dość duże
bułkiokoło 300 g
piersi z kurczakagarść
rukoli6-8 szt.
suszonych pomidorów100 g
mozzarellikilka wiórków
czerwonej cebuliogórki w zalewie miodowej od Lidl Polskamarynata do
kurczaka:2 stołowe łyżki
oliwyłyżeczka
musztardystołowa łyżka
miodułyżeczka
ostrej papryki1 wyciśnięty ząbek
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka, myjemy, oczyszczamy, dzielimy na dwie części po około 150g każda i marynujemy przynajmniej 40 minut. Po tym czasie
kurczaka grillujemy lub smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec girllowana/smażenia układamy na
kurczaku kilka plastrów
mozzarelli, aby się rozpuściła.
Bułki przekrawamy na pół wzdłuż i także lekko przypiekamy na grillu (ewentualnie można to zrobić na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 180st.). Na ciepłym spodzie
bułek układamy
kurczaka z
serem,
rukolę,
suszone pomidory,
cebulę, oraz pokrojone w cienkie plasterki
ogórki. Polewamy ulubionym sosem, przykrywamy drugą częścią
bułki. Podajemy od razu. Smacznego!Przy okazji przygotowania burgerów warto sprawdzić przepisy na sosy:sos belgijski
sos czosnkowyoraz na
bułki:
piwne bułeczkibułeczki z
czarnuszkąbułeczki
dynioweżytnie
bułki