ßßß Cookit - przepis na Burgery z kurczakiem

Burgery z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Domowe burgery to naprawdę fajna sprawa, bowiem dają niezwykle duże pole do popisu. Można poeksperymentować z dodatkami i kombinacjami smakowymi. Bardziej odważni pokuszą się także na samodzielne upieczenie bułek. Moje upieczone bułki zniknęły niestety zanim wymyśliłam, że zrobię z nich burgery, tak więc posiłkowałam się kupnymi grahamkami. Jako dodatki wybrałam moje ulubione suszone pomidory, mozzarellę, rukolę oraz ogórki w zalewie miodowej :).
Składniki:
2 dość duże bułki
około 300 g piersi z kurczaka
garść rukoli
6-8 szt. suszonych pomidorów
100 g mozzarelli
kilka wiórków czerwonej cebuli
ogórki w zalewie miodowej od Lidl Polska
marynata do kurczaka:
2 stołowe łyżki oliwy
łyżeczka musztardy
stołowa łyżka miodu
łyżeczka ostrej papryki
1 wyciśnięty ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka, myjemy, oczyszczamy, dzielimy na dwie części po około 150g każda i marynujemy przynajmniej 40 minut. Po tym czasie kurczaka grillujemy lub smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec girllowana/smażenia układamy na kurczaku kilka plastrów mozzarelli, aby się rozpuściła. Bułki przekrawamy na pół wzdłuż i także lekko przypiekamy na grillu (ewentualnie można to zrobić na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 180st.). Na ciepłym spodzie bułek układamy kurczaka z serem, rukolę, suszone pomidory, cebulę, oraz pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Polewamy ulubionym sosem, przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy od razu. Smacznego!
Przy okazji przygotowania burgerów warto sprawdzić przepisy na sosy:
sos belgijski
sos czosnkowy
oraz na bułki:
piwne bułeczki
bułeczki z czarnuszką
bułeczki dyniowe
żytnie bułki
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/05/burgery-z-kurczakiem.html