ßßß



Idealna salatka powinna być przede wszystkim zdrowa i SYCĄCA! dlatego też, poza zieleniną i białkiem, ważne jest by przemycić w niej trochę zdrowych węglowodanów. W dzisiejszej sałatce czai się kasza jęczmienna (jedna z moich ulubionych). Całość przygotujecie w kilkanaście minut, idealna na lekki obiad, kolację czy do lunchboxa. Jeśli jednak planujecie sałatkę zrobić kilka godzin przed spożyciem – pamiętajcie by sosem polać ją bezpośrednio przed zjedzeniem, by zachowała apetyczny wygląd!(2 porcje)2 GARŚCIE ŚWIEŻEJ RUKOLIPIERŚ Z KURCZAKA (ok 300g)1 MAŁY, UPIECZONY W FOLII BURAK1 GRUSZKAKASZA JĘCZMIENNA (lub inna, np jaglana, kuskus, bulgur); ugotowana (1/2 szklanki)SŁODKA I OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (szczypta)OLIWA Z OLIWEKDRESSING :MUSZTARDA (2 łyżeczki)OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)MIÓD (1 łyżeczka)OCET WINNY (2 łyżeczki)SÓL I PIEPRZKurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy mięso, posypujemy papryką i pieprzem i smażymy kilka minut aż równomiernie się zrumieni. W naczynku łączymy składniki dressingu. Do dużej miski wrzucamy rukolę, dodajemy ugotowaną kaszę, kurczaka i pokrojoną w ok 1cm kostkę gruszkę. Polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Na sałatce układamy pokrojonego w kostkę buraka*. Gotowe!*buraka dodaję na koniec by nie zabarwił całej sałaty na różowo :)
chrupiące pieczone ziemniaczki z rukolą, suszonymi pomidorami i serem feta
Podziel się: