Wykonanie
1 LikePodziel się:
Idealna salatka powinna być przede wszystkim zdrowa i SYCĄCA! dlatego też, poza
zieleniną i
białkiem, ważne jest by przemycić w niej trochę zdrowych węglowodanów. W dzisiejszej
sałatce czai się
kasza jęczmienna (jedna z moich ulubionych). Całość przygotujecie w kilkanaście minut, idealna na lekki obiad, kolację czy do lunchboxa. Jeśli jednak planujecie
sałatkę zrobić kilka godzin przed spożyciem – pamiętajcie by sosem polać ją bezpośrednio przed zjedzeniem, by zachowała apetyczny wygląd!(2 porcje)2 GARŚCIE ŚWIEŻEJ
RUKOLIPIERŚ Z KURCZAKA (ok 300g)1 MAŁY, UPIECZONY W FOLII
BURAK1
GRUSZKAKASZA JĘCZMIENNA (lub inna, np jaglana,
kuskus, bulgur); ugotowana (1/2 szklanki)SŁODKA I
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (szczypta)
OLIWA Z OLIWEKDRESSING :
MUSZTARDA (2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)
MIÓD (1 łyżeczka)
OCET WINNY (2 łyżeczki)
SÓL I
PIEPRZKurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, wrzucamy
mięso, posypujemy
papryką i
pieprzem i smażymy kilka minut aż równomiernie się zrumieni. W naczynku łączymy składniki dressingu. Do dużej miski wrzucamy
rukolę, dodajemy ugotowaną
kaszę,
kurczaka i pokrojoną w ok 1cm kostkę
gruszkę. Polewamy sosem, doprawiamy
solą i
pieprzem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Na
sałatce układamy pokrojonego w kostkę
buraka*. Gotowe!*
buraka dodaję na koniec by nie zabarwił całej
sałaty na różowo :)
chrupiące pieczone ziemniaczki z
rukolą,
suszonymi pomidorami i
serem fetaPodziel się: