Wykonanie
... .i
serkiem pleśniowym oraz
orzechami. Kto zna kompozycję tych smaków- wie doskonale, że jest to uczta dla podniebienia , a kto nie próbował tego zestawu nie powinien zwlekać .Nie wszyscy lubią
sery z niebieską pleśnią i chyba jest to jedyna wymówka. Ale..... jeśli zamiast
sera pleśniowego dodamy nasz ulubiony sos
twarożkowy lub
jogurtowy , to otrzymamy może niewielką namiastkę tego właśnie rarytasu. Tak bywa, że każdy z domowników lubi coś innego. z
jogurtem greckimz gorgonzolą
Składniki:/ dla 3 osób,czyli 2 porcje plus ..............repeta/3 dość twarde
gruszkigarść
rukoliok.10 dag
sera z niebieską pleśnią / użyłam gorgonzolę/garść
orzechów włoskich /polecam również nerkowce/1,5 łyżki
miodu /użyłam eukaliptusowy/1 łyżka
octu winnego /białego/1,5 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:
Sałatę wypłukać i osuszyć.
Gruszki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry /bez obierania/. Jeżeli
gruszki są świeże i soczyste wówczas są już gotowe do użycia. Ale o tej
porze roku jest już trudniej o jędrne, chrupiące gruchy więc można zapiec je bardzo krótko w piekarniku,w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie
masłem /ok.10 min w temp.180 st./Z
miodu,
octu i
oliwy przygotować sos. Wymieszane dokładnie składniki sosu doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Na półmisku rozłożyć warstwę
rukoli. Na sałacie ułożyć plastry
gruszek, kawałeczki
sera,
orzechy. Całość skropić przygotowanym sosem
miodowym.Można jeść bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić.