ßßß Cookit - przepis na Sałatka z gruszek,rukoli i gorgonzoli

Sałatka z gruszek,rukoli i gorgonzoli

nazwa

Wykonanie

... .i serkiem pleśniowym oraz orzechami. Kto zna kompozycję tych smaków- wie doskonale, że jest to uczta dla podniebienia , a kto nie próbował tego zestawu nie powinien zwlekać .
Nie wszyscy lubią sery z niebieską pleśnią i chyba jest to jedyna wymówka. Ale..... jeśli zamiast sera pleśniowego dodamy nasz ulubiony sos twarożkowy lub jogurtowy , to otrzymamy może niewielką namiastkę tego właśnie rarytasu. Tak bywa, że każdy z domowników lubi coś innego. z jogurtem greckim
z gorgonzolą
Składniki:/ dla 3 osób,czyli 2 porcje plus ..............repeta/
3 dość twarde gruszki
garść rukoli
ok.10 dag sera z niebieską pleśnią / użyłam gorgonzolę/
garść orzechów włoskich /polecam również nerkowce/
1,5 łyżki miodu /użyłam eukaliptusowy/
1 łyżka octu winnego /białego/
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Sałatę wypłukać i osuszyć. Gruszki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry /bez obierania/. Jeżeli gruszki są świeże i soczyste wówczas są już gotowe do użycia. Ale o tej porze roku jest już trudniej o jędrne, chrupiące gruchy więc można zapiec je bardzo krótko w piekarniku,w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem /ok.10 min w temp.180 st./Z miodu, octu i oliwy przygotować sos. Wymieszane dokładnie składniki sosu doprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisku rozłożyć warstwę rukoli. Na sałacie ułożyć plastry gruszek, kawałeczki sera, orzechy. Całość skropić przygotowanym sosem miodowym.
Można jeść bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/saatka-z-rukoli-gruszek-i.html