Wykonanie
Ta
sałatka ma dzisiaj swój debiut. Nigdy wcześniej takiej nie robiłam, a kilka dni temu oglądałam program w telewizji, gdzie podobna była podawana. To zainspirowało mnie do zrobienia sałatki z
gruszką tym bardziej, że u Rafała na drzewie jest jeszcze bardzo dużo
gruszek w większości niedojrzałych :P ... te które
dorwałam są twarde, ale bardzo słodkie :). Do sałatki postanowiłam dodać
orzechy włoskie (widziałam gdzieś na innym blogu takie połączenie),
pierś z kurczaka,
pomidorki koktajlowe,
sałatę lodową ,
rukolę oraz...
sos musztardowo-
miodowy (też nigdy nie robiłam).
Sałatka w rezultacie wyszła pyszna i bardzo pożywna. Słodki sos świetnie zgrał się z gorzką skórką świeżo zebranych
orzechów włoskich. Na pewno
będę ją robić częściej.Składniki (na jedną porcję):3 liście
sałaty lodowejmała garstka
rukoli3 plastry
gruszkimała
pierś z kurczaka4 całe
orzechy4-5
pomidorków koktajlowychsos: 1 łyżeczka
miodu, 1 łyżeczka
musztardy miodowej, 1/2 łyżeczki
musztardy Dijon, 2,5 łyżki
oliwy z oliwek, 1 niepełna łyżeczka
octu winnego,
sól,
pieprzWarzywa i
gruszkę dokładnie myjemy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy na łyżce
oleju.Sos : wszystkie składniki podane wyżej mieszamy i przyprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu.
Sałatę drzemy na kawałki i układamy na talerzu. Na to kładziemy garść
rukoli. Układamy plastry
gruszki, oraz
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Podsmażone kawałki
piersi z kurczaka dodajemy do sałatki i posypujemy
orzechami włoskimi. Na koniec polewamy sosem
miodowo-
musztardowym.Smacznego!