Wykonanie
Choć moja zupa ogonowa niewiele ma z ogonami wspólnego (wciąż nie
mogę przekonać się do niektórych
podrobów), to i tak jest bardzo smaczna. To chyba jedno z nielicznych dań, które przyrządzam na bazie gotowców. Przepis jest właściwie pomysłem mojej mamy na szybki obiad, lecz i ja bardzo lubię jeść tą zupę. :)
Składniki:2 podudzia z
kurczaka2
marchewkikawałek
selerakawałek białej części
pora1
pietruszkacebulaząbek
czosnku3 surowe
białe kiełbasy2 zupy ogonowe w proszku2 duże
ziemniaki2
liście laurowe4 ziarna
pieprzu2
ziela angielskieopcjonalnie łyżka
mąki do zagęszczenia (bo zupa ma
mieć konsystencję kremową)Przygotowanie:Do garnka wlewamy około litr
wody, wrzucamy dwa podudzia z
kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu, usuwając szumowiny od czasu do czasu. Po około 40 minutach dodajemy wcześniej obrane warzywa (
marchew,
seler,
pietruszkę,
por), a także obraną i lekko przypaloną na palniku
cebulę oraz
przyprawy (
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach). Na wolnym ogniu gotujemy
bulion przez następną godzinę.Wyciskamy
białą kiełbasę z flaka i formujemy małe klopsiki, doprawiamy je
solą i
pieprzem. W
między czasie obieramy i kroimy w kostkę 2 duże
ziemniaki.Gdy
bulion będzie gotowy wyciągamy całą
włoszczyznę.
Marchew kroimy w talarki i dorzucamy do zupy, resztę wyrzucamy do kubłaZupę w proszku rozrabiamy w niewielkiej ilości
wody, wlewamy do garnka z bilonem i zagotowujemy. Dodajemy do zupy klopsiki, pokrojone
ziemniaki oraz wciskamy
czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.Smacznego;)