Wykonanie
            Choć moja zupa ogonowa niewiele ma z ogonami wspólnego (wciąż nie 
mogę przekonać się do niektórych 
podrobów), to i tak jest bardzo smaczna. To chyba jedno z nielicznych dań, które przyrządzam na bazie gotowców. Przepis jest właściwie pomysłem mojej mamy na szybki obiad, lecz i ja bardzo lubię jeść tą zupę. :)

Składniki:2 podudzia z 
kurczaka2 
marchewkikawałek 
selerakawałek białej części 
pora1 
pietruszkacebulaząbek 
czosnku3 surowe 
białe kiełbasy2 zupy ogonowe w proszku2 duże 
ziemniaki2 
liście laurowe4 ziarna 
pieprzu2 
ziela angielskieopcjonalnie łyżka 
mąki do zagęszczenia (bo zupa ma 
mieć konsystencję kremową)Przygotowanie:Do garnka wlewamy około litr 
wody, wrzucamy dwa podudzia z 
kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu, usuwając szumowiny od czasu do czasu. Po około 40 minutach dodajemy wcześniej obrane warzywa (
marchew, 
seler, 
pietruszkę, 
por), a także obraną i lekko przypaloną na palniku 
cebulę oraz 
przyprawy (
liść laurowy, 
ziele angielskie, 
pieprz w ziarenkach). Na wolnym ogniu gotujemy 
bulion przez następną godzinę.Wyciskamy 
białą kiełbasę z flaka i formujemy małe klopsiki, doprawiamy je 
solą i 
pieprzem. W 
między czasie obieramy i kroimy w kostkę 2 duże 
ziemniaki.Gdy 
bulion będzie gotowy wyciągamy całą 
włoszczyznę. 
Marchew kroimy w talarki i dorzucamy do zupy, resztę wyrzucamy do kubłaZupę w proszku rozrabiamy w niewielkiej ilości 
wody, wlewamy do garnka z bilonem i zagotowujemy. Dodajemy do zupy klopsiki, pokrojone 
ziemniaki oraz wciskamy 
czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.Smacznego;)