Wykonanie
            Dobry 
wywar jarzynowy jest podstawą każdej zupy nadając jej unikalny zapach i smak. Ja przygotowuję taki 
wywar ze świeżych warzyw oraz przypraw m.in. ziarnistego 
pieprzy, 
czosnku, 
ziela angielskiego. Gdy gotuje rosół dodaję do takiego 
wywaru lubczyk oraz 
suszone grzyby. Kolejnym ważnym składnikiem jest 
mięso na bazie, którego przygotujemy nasz 
wywar. Ja zazwyczaj używam 
żeberek wieprzowych, 
łopatki oraz podudzi drobiowych. Przy gotowaniu rosołu dodaję 
mięsa drobiowego oraz wieprzowego.Porcja na ok. 1,5 litra 
wywaruSkładniki:1 duża 
marchew,1 duża 
pietruszka,gałązka liści 
selera,
por,ząbek 
czosnku,
żeberko wieprzowe,3 ziarenka 
pieprzu,
liść laurowy,
ziele angielskie( ziarenko),mała 
cebula,Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Tak samo postąpić z 
pietruszką. 
Cebulę obrać i przekroić na pół. 
Czosnek obrać i pokroić na dwie połówki. Białą część 
pora oddzielić od zielonej, obrać z wierzchniej warstwy, przekroić na pół i pokroić w drobne półplasterki. Pokrojone warzywa wsypać do garnka. 
Żeberka opłukać i wrzucić do warzyw. Dodać umytą gałązkę liści 
selera oraz zieloną łodyżkę 
pora.

Warzywa i 
żeberko zalać zimną 
wodą.

Do 
wywaru dodać 
przyprawy, gotować ok. 45 min pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie.Taka baza idealnie sprawdza się jako 
wywar na zupy: 
cebulową, 
grzybową, pomidorowa .