Wykonanie
Dziś miałam ochotę na danie kuchnii indyjskiej, lecz zmodyfikowalam je dodając
suszone owoce, dzięki
czemu nabrało cech dań z Bliskiego Wschodu.2
piersi kurczaka12
suszonych moreligarść
rodzynek1
goździk1 laska
cynamonupół łyżeczki
kminu2 średnie
cebule1 łyżeczka startego świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku1 łyżka
koncentratu pomidorowego200ml
bulionu warzywnego2 - 3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru1 łyżeczka
przyprawy garam masala0,5 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego
sól,
pieprzMorele pokroić na mniejsze kawałki i gotować w niewielkiej ilości
wody razem z
rodzynkami i
goździkiem przez około 10-15 minut.
Kurczaka pokoić w drobna kostkę, posolić i popieprzyć, odstawić.Rozgrzać
olej na głębokiej patelni lub woku, przesmażyć
cynamon i
kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać
kurczaka i smażyć go przez kilkka minut.
Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski.Na patelni usmażyć drobno pokrojoną
cebulę,
imbir i
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli dodać
koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać
kurczaka, podlać
bulionem i dusić przez 15 minut.Do
kurczaka dodać ugotowane
morele wraz z
wodą, dosypać
cukier,
garam masalę i
pieprz kajeński, dodać
jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje.Podawać z
ryżem lub
chlebkiem naan.





Smacznego!