ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wołowa z porzeczkami

Pieczeń wołowa z porzeczkami

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
środa, 11 marca 2015
1/2 kg mięsa wołowego bez kości
30 dag porzeczek,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
1 cebula (10 dag),
1 marchewka (8 dag),
3 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
1 1/2 łyżki cukru,
2-3 łyżki octu winnego,
1 łyżka mąki pszennej,
1 liść laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 goździk,
po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianku, estragonu i rozmarynu,
sól,
8 ziaren pieprzu
Mięso umyć, oczyścić i zbić tłuczkiem. Liść laurowy, ziele angielskie, goździk, pieprz oraz przyprawy ziołowe rozdrobnić i zmieszać. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Mięso oprószyć przyprawami i cukrem, obłożyć plasterkami marchewki i połową krążków cebuli. Białą ściereczkę skropić octem, owinąć nią mięso i pozostawić na 2-3 godz. Następnie usunąć marchewkę cebulę, a mięso obsmażyć na 2 łyżkach masła połączonego z olejem. Dodać cebulę, wlać 3/4 szklanki wody, przykryć i dusić na małym ogniu 1 godz. 30 min. Mięso powinno się dusić cały czas w niewielkiej ilości sosu, dlatego należy uważać, aby pieczeń się nie przypaliła. Porzeczki opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek i dodać do duszącego się mięsa. Następnie wlać wino, posolić i dusić jeszcze 15-20 min. Pozostałe masło ugnieść z mąką, dodać do sosu i zagotować. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem z owocami i podawać z ziemniakami lub kopytkami i zieloną sałatą
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/pieczen-woowa-z-porzeczkami.html