Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .środa, 11 marca 20151/2 kg
mięsa wołowego bez kości30 dag
porzeczek,1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina,1
cebula (10 dag),1
marchewka (8 dag),3 łyżki
masła,1 łyżka
oleju,1 1/2 łyżki
cukru,2-3 łyżki
octu winnego,1 łyżka
mąki pszennej,1
liść laurowy,3 ziarna
ziela angielskiego,1
goździk,po 1 łyżeczce suszonych
ziół:
tymianku,
estragonu i
rozmarynu,
sól,8 ziaren
pieprzuMięso umyć, oczyścić i zbić tłuczkiem.
Liść laurowy,
ziele angielskie,
goździk,
pieprz oraz
przyprawy ziołowe rozdrobnić i zmieszać.
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Mięso oprószyć
przyprawami i
cukrem, obłożyć plasterkami
marchewki i połową krążków
cebuli. Białą ściereczkę skropić
octem, owinąć nią
mięso i pozostawić na 2-3 godz. Następnie usunąć
marchewkę cebulę, a
mięso obsmażyć na 2 łyżkach
masła połączonego z
olejem. Dodać
cebulę, wlać 3/4 szklanki
wody, przykryć i dusić na małym ogniu 1 godz. 30 min.
Mięso powinno się dusić cały czas w niewielkiej ilości sosu, dlatego należy uważać, aby pieczeń się nie przypaliła.
Porzeczki opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek i dodać do duszącego się
mięsa. Następnie wlać
wino, posolić i dusić jeszcze 15-20 min. Pozostałe
masło ugnieść z
mąką, dodać do sosu i zagotować. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem z
owocami i podawać z
ziemniakami lub kopytkami i
zieloną sałatą