Wykonanie

Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku, z dodatkiem
kurczaka, warzyw i
sosu czosnkowego.Składniki na placki:-80 dkg
ziemniaków-
cebula-ząbek
czosnku-
jajko-2-3 łyżki
mąki pszennej-
sól,
pieprz ziołowySkładniki na
kurczaka:-
filet z piersi kurczaka-garść
orzeszków ziemnych-
cebula-kawałek
pora-1/2
czerwonej papryki-
przyprawa do mięs-
olejSkładniki sałatki warzywnej:-liść
czerwonej kapusty-liść
kapusty pekińskiej-kawałek świeżego
ogórka-
pomidor-
cebula-3 łyżki
kukurydzy konserwowej-
sos czosnkowy
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
przyprawą do mięs, skrapiamy
olejem,mieszamy i odstawiamy.


Składniki na
sałatkę kroimy według uznania.Dodajemy
kukurydzę i mieszamy.

Cebulę i
pora do
kurczaka kroimy w plasterki a
paprykę w dużą kostkę.

Obrane
ziemniaki,
cebulę i
czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.

Dodajemy
jajko,
mąkę, przyprawiamy
solą i
pieprzem ziołowym i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 st. C.Na 5 minut wstawiamy pustą blaszkę. Wyciągamy, wykładamy papierem do pieczenia,delikatnie natłuszczonym
olejem.Nakładamy ciasto ziemniaczane, formując cienkie placki.Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut.

W tym czasie na rozgrzaną patelnię z łyżką
oleju wrzucamy na chwilę orzeszki,dodajemy
kurczaka, podsmażamy i dodajemy warzywa.


Smażymy do zeszklenia
cebuli.Doprawiamy do smaku.

Upieczone placki przekładamy na talerze.

Nakładamy
kurczaka, następnie warzywa i polewamy
sosem czosnkowym.