ßßß

Kebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje w chlebku pita.Dla wielbicieli tego "fast food'a", którzy chcą przygotować to smaczne danie we własnym domu, proponuje poniższy przepis z którego przygotujemy wspaniałego, niezwykle smacznego domowego kebaba.2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszku (lub ok. 2 starte ząbki)słodka papryka w proszkupieprzdowolne warzywa, m.in.:kapusta pekińskaczerwona kapustaok. 3 pomidoryduży ogórekcebulaponadto:ok. 6 chlebków pitta (np. z tego przepisu => przepis)olej do smażeniasos czosnkowy (np. z tego przepisu => przepis)sos chilli (np. z tego przepisu => przepis) lub meksykański(np. z tego przepisu => przepis)
Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami (po ok. 1/2 łyżeczki każdej, przyprawy do kebaba po ok. 1 dość czubatej łyżki lub jeśli używamy tylko jednej z nich 2 łyżki) i dodajemy ok. 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy pokryły całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc).Kapusty siekamy, kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa.Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu często mieszając przez ok. 6 minut.Pity przekrawamy w poprzek tworząc "kieszonkę" i podgrzewamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku.Każdą wewnętrzną stronę chlebków polewamy sosem czosnkowym, a następnie chilli, dodajemy warzywa i kawałki mięsa, a następnie znów polewamy sosami.






