ßßß

Tradycyjne danie typu "fast food" rodem z kuchni tureckiej jednak w trochę odmiennym wydaniu. Składniki tej potrawy zbliżone są do tradycyjnego kebaba w picie . Jedyne co go wyróżnia od klasycznego kebaba to właśnie tortilla w której otulamy nasze ulubione warzywa i soczyste kawałki kurczaka.
2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa:kapusta pekińskaok. 3 pomidoryok. 2 ogórki (mogą być kiszone)cebulaponadto:ok. 8 tortilli (gotowych lub z tego przepisu)olej do smażeniasos czosnkowysos chilli lub meksykańskiKurczaka kroimy podłużne paski, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc).Kapustę siekamy, cebulę, pomidory i ogórki w kostkę (lub według uznania). Odrobinę solimy warzywa.
Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut.Środek każdej tortilli smarujemy sosami, wykładamy warzywa, kurczaka i składamy w rożek (można spiąć wykałaczkami).








