Wykonanie
Od dawna miałam ochotę na długo gotowaną, rozpływającą się w ustach
wołowinę, ale najlepiej w jakiejś ciekawszej formie. Dlatego wybrałam przepis BBC Good Food na meksykańskie
chilli z
wołowiny. Proste i bardzo smakowite! Do tego dosyć pikantne, wyjątkowo aromatyczne, sycące i godne powtórnego przygotowania na jakiś zimowy (i wiosenny;D) niedzielny obiad.
Meksykański- 2 łyżki
oleju- 500g
wołowiny na gulasz- 1 spora
cebula- 2 ząbki
czosnku- kawałek
imbiru (8g)- po 1/2 łyżeczki mielonego
kminku i kuminu- 1/2 łyżki pasty chipotle(zastąpiłam 1/4 łyżeczki wędzonej
papryki i 2/3 łyżki harissy)- 1/4 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
mąki- 250ml
wody lub
bulionu wołowego- 200g
przecieru pomidorowego- 1 łyżeczka
suszonego oregano-
sól,
pieprz- 1 puszka
czerwonej fasoli- 1
dymka1) W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę
oleju.2) Podsmażyć na nim pokrojone w kostkę
mięso.3) Wyjąć je z garnka i odstawić.4) Dodać resztę
oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę.5) Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.6) Dodać drobno posiekany
czosnek, starty
imbir,
kminek,kumin, pastę chipotle i
mąkę i smażyć przez kilka minut.7) Dolać
wodę lub
bulion i dokładnie wymieszać.8) Dodać
przecier pomidorowy i
oregano.9) Doprawić
solą i
pieprzem i gotować na małym ogniu przez 10 minut.10) Dodać z powrotem
wołowinę, przykryć i gotować przez 1 godzinę i 45 minut.11) Na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywkę i dodać przepłukaną
fasolę.12) Ew. doprawić i podawać posypane posiekaną
dymką, z
ryżem lub
chlebem.Przepis stąd .Czas przygotowania: 2 godziny 15 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 650 kcal