ßßß
Dziś mam dla Was propozycję przepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki.Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej makaron (polecam pełnoziarnisty) lub ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się tu pomidory malinowe.Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się od niej oderwać :D Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe)1 średnia główka czosnku1 średnia cebula3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka masła1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mniej słodkie)1/3 szklanki słodkiej śmietankigarść liści bazyliisólświeżo zmielony czarny pieprzDODATKOWO:1 litr bulionu warzywnego lub (składniki na domowy bulion):1 litr wody2 średnie marchewki1 mała pietruszkakawałek selera5 cm kawałek poraWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C.Pomidory nakrój lekko od dołu na krzyż, polej wrzątkiem, zostaw na kilka minut i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jeszcze na ćwiartki. Przełóż je na blachę lub do naczynia żaroodpornego.Cebulę obierz ze skórki, pokrój w ósemki, dodaj do pomidorów. Czosnek w łupinach również do nich dorzuć. Polej całość oliwa z oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut .W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony w paseczki, por w kawałku. Gotuj wywar do momentu, aż wyjmiesz pomidory z piekarnika.Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z cebula do wywaru, czosnek wyciśnij z łusek i również wrzuć do zupy.Dosyp listki bazylii, dodaj sól, pieprz do smaku, mieloną paprykę, masło, cukier i słodką śmietankę, i zmiksuj całość na gładki krem.Podawaj zupę z bagietka, ryżem lub makaronem. Gotowe! Smacznego!