ßßß
Składniki6 filetów z dorsza (mogą być mrożone)4 marchewki2 pietruszki1/4 seleraPor (tylko biała część)Cebula2 puszki pomidorów krojonychOliwaSól, odrobina słodkiej paprykiPrzygotowanieRybę ugotuj na parze – możesz użyć nakładki na garnek (polecam te z Ikei!), albo specjalnego urządzenia. Wystarczy 15 minut. Równie dobrze możesz zawinąć filety w folię aluminiową (każdy osobno) i piec również 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Pora i obraną cebulę posiekaj, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, wrzuć warzywa, pomidory z puszki i 1/2 szklanki wody.Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną – około 30 minut.Dopraw solą i słodką papryką. Podawaj na ciepło lub zimno.Posypałam rybę odrobiną cieciorki z puszki (z racji szykowania wegańskiego odpowiednika), ale nie jest to obowiązkowe połączenie.Smacznego!