Wykonanie

Czy jedliście kiedyś takie cudo?! Bo ja pierwszy raz miałam przyjemność jeść ciasto, którego głównym składnikiem jest
SZPINAK!!! Zaskoczeni?! Ja również byłam, gdy znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, o tu :) Jego piękna nazwa idealnie do niego pasuje:) Koniecznie musiałam je wypróbować! Zrobiłam tylko krem według własnego pomysłu, ponieważ stwierdziłam, że nuta
limonki będzie orzeźwiająca, a poza tym pasuje do całości. Kocham
szpinak w każdej postaci, ale na słodko jeszcze nie miałam okazji go kosztować:) Pewnie duża część z Was teraz krzywi się z obrzydzeniem na samą myśl o
szpinaku, o
szpinakowym cieście nawet nie wspominając...! Ale kochani, spieszę, by Was zapewnić - by przysiąc Wam z ręką na
sercu - że ciasto jest po prostu GENIALNE, PYSZNE i NIE CZUĆ W NIM ANI GRAMA
SZPINAKU! Coś niesamowitego, ale ciasto kompletnie nie nasiąka smakiem tego niepozornego, znienawidzonego przez tłumy warzywa, zyskuje dzięki niemu zaś niesamowitą wilgotność i przepiękny, intensywnie zielony kolor! Nie dodałam do ciasta ani grama sztucznego barwinka, to naturalny kolor, uzyskany ze
szpinaku!:) Moi goście nie
mieli kompletnie pojęcia, że jedzą
szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:450 g
mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)3
jajka1 i 1/3 szklanki
cukru (około 290 g)1
cukier z prawdziwą
wanilią (lub wanilinowy) 16 g1 1/3 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki
mąki krupczatki (około 420 g)3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA
KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ
LIMONKOWĄ:250 g
śmietany kremówki 36%250 g
mascarpone3-4 łyżki
cukru pudruSkórka otarta z 1
limonki2 łyżeczki
soku z limonkiDODATKOWO:1
granat (lub w sezonie
jagody,
borówki,
jeżyny,
maliny,
porzeczki albo inne drobne
owoce)WYKONANIE:CIASTO:
Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odcedź z niego
wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie
wody praktycznie nie było, ale dla pewności podgrzałam
szpinak w rondelku przez 1 minutę, ciągle mieszając. Był po tym tylko odrobinę ciepły).Dno tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj
olejem,
boków niczym nie smaruj.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .W misce ubij
jajka z
cukrem i
cukrem z
wanilią na białą, puszystą masę.Dodaj do masy
olej, wlewając go cieniutką stróżką, cały czas miksując.Dosyp
mąkę i
proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj całość, krótko, ale dokładnie.Teraz dodaj rozmrożony
szpinak i wymieszaj całość porządnie łyżką (np. drewnianą)Piecz ciasto przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 70 minut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój
ostrym nożem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ
LIMONKOWĄ:
Śmietana kremówka i
mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej
mascarpone,
cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z
limonki oraz
sok z limonki i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.SKŁADANIE CIASTA:Po ostygnięciu ciasta, obkrój nożem jego wierzch (ciasto rośnie "z górką"), mniej więcej na 2/3 wysokości ciasta . Odkrojoną część pokrusz na okruszki i odłóż.Pozostały blat ciasta ułóż na paterze lub talerzu ozdobnym i posmaruj gotowym kremem.Na wierzch posyp wcześniej przygotowane okruszki z ciasta. Możesz to zrobić równomiernie lub niedbale, jak wolisz:)Górę ciasta posyp "ziarenkami"
granatu* lub innymi ulubionymi. Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 h . Przechowuj je również w lodówce. Gotowe! Smacznego!* ZIARENKA
GRANATU bardzo łatwo wydobyć z wnętrza
owocu. Wystarczy przekroić go na pół i każdą połówkę obijać drewnianą łyżką. Najlepiej robić to nad miseczką lub talerzykiem, ponieważ te piękne rubinowe ziarenka wylatują z
granatu jak szalone:)



