ßßß Cookit - przepis na CIASTO LEŚNY MECH

CIASTO LEŚNY MECH

nazwa

Wykonanie

Czy jedliście kiedyś takie cudo?! Bo ja pierwszy raz miałam przyjemność jeść ciasto, którego głównym składnikiem jest SZPINAK!!! Zaskoczeni?! Ja również byłam, gdy znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, o tu :) Jego piękna nazwa idealnie do niego pasuje:) Koniecznie musiałam je wypróbować! Zrobiłam tylko krem według własnego pomysłu, ponieważ stwierdziłam, że nuta limonki będzie orzeźwiająca, a poza tym pasuje do całości. Kocham szpinak w każdej postaci, ale na słodko jeszcze nie miałam okazji go kosztować:) Pewnie duża część z Was teraz krzywi się z obrzydzeniem na samą myśl o szpinaku, o szpinakowym cieście nawet nie wspominając...! Ale kochani, spieszę, by Was zapewnić - by przysiąc Wam z ręką na sercu - że ciasto jest po prostu GENIALNE, PYSZNE i NIE CZUĆ W NIM ANI GRAMA SZPINAKU! Coś niesamowitego, ale ciasto kompletnie nie nasiąka smakiem tego niepozornego, znienawidzonego przez tłumy warzywa, zyskuje dzięki niemu zaś niesamowitą wilgotność i przepiękny, intensywnie zielony kolor! Nie dodałam do ciasta ani grama sztucznego barwinka, to naturalny kolor, uzyskany ze szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie pojęcia, że jedzą szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru (około 290 g)
1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g
1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
2 szklanki mąki krupczatki (około 420 g)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:
250 g śmietany kremówki 36%
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
Skórka otarta z 1 limonki
2 łyżeczki soku z limonki
DODATKOWO:
1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)
WYKONANIE:
CIASTO:
Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
Odcedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności podgrzałam szpinak w rondelku przez 1 minutę, ciągle mieszając. Był po tym tylko odrobinę ciepły).
Dno tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem, boków niczym nie smaruj.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .
W misce ubij jajka z cukrem i cukrem z wanilią na białą, puszystą masę.
Dodaj do masy olej, wlewając go cieniutką stróżką, cały czas miksując.
Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj całość, krótko, ale dokładnie.
Teraz dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj całość porządnie łyżką (np. drewnianą)
Piecz ciasto przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 70 minut).
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nożem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:
Śmietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki oraz sok z limonki i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.
SKŁADANIE CIASTA:
Po ostygnięciu ciasta, obkrój nożem jego wierzch (ciasto rośnie "z górką"), mniej więcej na 2/3 wysokości ciasta . Odkrojoną część pokrusz na okruszki i odłóż.
Pozostały blat ciasta ułóż na paterze lub talerzu ozdobnym i posmaruj gotowym kremem.
Na wierzch posyp wcześniej przygotowane okruszki z ciasta. Możesz to zrobić równomiernie lub niedbale, jak wolisz:)
Górę ciasta posyp "ziarenkami" granatu* lub innymi ulubionymi. Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 h . Przechowuj je również w lodówce. Gotowe! Smacznego!
* ZIARENKA GRANATU bardzo łatwo wydobyć z wnętrza owocu. Wystarczy przekroić go na pół i każdą połówkę obijać drewnianą łyżką. Najlepiej robić to nad miseczką lub talerzykiem, ponieważ te piękne rubinowe ziarenka wylatują z granatu jak szalone:)
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/10/ciasto-lesny-mech.html