ßßß
Ciasto Mech, Leśny Mech, Mechowiec lub Leśne Runo, na pewno spotkaliście się z którąś z tych nazw, ja znam je jako Leśny Mech. Ciasto ma piękny zielony kolor, który zawdzięcza sporej ilości szpinaku, nie czuć go jednak w smaku i spokojnie zje je nawet osoba, która nie przepada za szpinakiem :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd.Przepis pochodzi od Doroty .SKŁADNIKICiasto300 g szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony)1 i 2/3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)2 jajka1 szklanka oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoKrem500 ml śmietany kremówki 30-36%1 lub 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wodyDodatkowoNasionka granatu do dekoracji (można też użyć innych owoców np. jagody, borówki, jeżyny, maliny)Całe jajka utrzeć porządnie razem z cukrem w mikserze a następnie, cały czas miksując, dolewać stopniowo olej. Teraz dodać wanilię oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Do tak powstałej masy dodawać odciśnięty szpinak i dalej mieszać powoli mikserem lub łyżką. Gdy ciasto będzie już jednolite przelać je do blaszki o wymiarach 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już wystudzone, wyjąć z blaszki i odkroić wierzch (ok 1/3 wysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki.Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia.Smacznego :)