Wykonanie

Ciasto Mech, Leśny Mech, Mechowiec lub Leśne Runo, na pewno spotkaliście się z którąś z tych nazw, ja znam je jako Leśny Mech. Ciasto ma piękny zielony kolor, który zawdzięcza sporej ilości
szpinaku, nie czuć go jednak w smaku i spokojnie zje je nawet osoba, która nie przepada za
szpinakiem :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, smaku nadaje mu
bita śmietana z dodatkiem
galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd.Przepis pochodzi od Doroty .SKŁADNIKICiasto300 g
szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony)1 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru (można dać trochę mniej)2
jajka1 szklanka
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoKrem500 ml
śmietany kremówki 30-36%1 lub 2
galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej
wodyDodatkowoNasionka
granatu do dekoracji (można też użyć innych
owoców np.
jagody,
borówki,
jeżyny,
maliny)Całe
jajka utrzeć porządnie razem z
cukrem w mikserze a następnie, cały czas miksując, dolewać stopniowo
olej. Teraz dodać
wanilię oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenie i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Do tak powstałej masy dodawać odciśnięty
szpinak i dalej mieszać powoli mikserem lub łyżką. Gdy ciasto będzie już jednolite przelać je do blaszki o wymiarach 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już wystudzone, wyjąć z blaszki i odkroić wierzch (ok 1/3 wysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki.Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą
galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć
likierem, np.
pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia.Smacznego :)
