Wykonanie
Ciasto upieczone na prezent z okazji Dnia Mamy (pozdrawiam Cię Mamusiu wiem, że czytasz). Zdecydowanie dla osób, które lubią
szpinak. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!Składniki:3 duże
jajka1 i ½ szklanki
cukru1 szklanka
oleju2 i ½ szklanki
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
aromatu waniliowego330 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru pudru400 g
szpinaku mrożonego rozdrobnionego125 g
borówek,
malin,
granatu, poziomek,
jagódSzpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru
wody, zmiksować na gładką masę.
Jajka z
cukrem połączyć na puszystą jasną masę. Powoli wlewać
olej dalej miksując. Dodać
aromat waniliowy- wymieszać. Przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do przygotowanej wcześniej masy, dodać
szpinak i wymieszać łyżką do całkowitego połączenia się składników.Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, ściąć około 2 cm z góry ciasta, pokruszyć. Ubić
śmietanę dodając
cukier puder. Wyłożyć ją na ściętą górę ciasta, posypać pokruszonymi kawałeczkami i układać
owoce (
granat,
maliny,
borówki,
jagody,
poziomki). Schłodzić w lodówce przed podaniem ok. 2 godzin.Smacznego :-)
Śledź Nas na: