Wykonanie
            
Jesień za pasem a u mnie na przekór kalendarzowi zielono i niemal wiosennie :) Zapraszam Was na przepyszne ciasto pod wdzięczną nazwą "Leśny mech". Ciasto jest delikatne, idealnie trafiające ze 
słodyczą w punkt. Swój dosyć nietypowy kolor zawdzięcza.... szpinakowi :) Tak, tak - dobrze słyszycie :) Wiem, że to może szokować, ale skoro były już ciasta z 
burakiem (klik), 
cukinią (klik), 
marchewką (klik) czy nawet 
ziemniakiem (klik) - to 
czemu nie ze szpinak?W tym miejscu od razu pragnę donieść, że jest on kompletnie niewyczuwalny w smaku. Jeśli nikomu nie powiecie co dodaliście do ciasta - gwarantuję, że goście się nie zorientują :)Przepis znalazłam na stronie Qchniakaroli.pl . Polecam bardzo, zwłaszcza niedowiarkom, że ze 
szpinaku można zrobić pyszne ciasto :)Składniki na ciasto:5 dużych 
jajek1i 1/4 szkl 
cukru1,5 szkl 
oleju3 szkl 
mąki krupczatki3 łyżeczki 
proszku do pieczenia450g 
szpinaku mrożonego (rozdrobniony, rozmrożony i lekko odciśnięty)
Jajka ubić z 
cukrem na puszysta masę następnie powoli wlewać 
olej oraz przesianą 
mąkę i 
proszek do pieczenia. Na koniec dodać 
szpinak i zmiksować raz jeszcze.Ciasto przelać do blaszki (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 175 stopniSkładniki na masę:1 
galaretka agrestowa+400ml wrzątku (pokrojona w kostkę)1 litr 
śmietany kremówki (u mnie 990 ml)2 
galaretki cytrynowe+500ml wrzątku (konsystencja półpłynna)2 łyżki 
cukru pudru ((można ewentualnie dosłodzić jeśli wolicie)ponadto:
jeżyny i 
borówki do dekoracji
Zieloną galaretkę rozpuścić i odstawić do stężenia. Następnie pokroić ją w kostkę. 
Żółte galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia i osiągnięcia konsystencji półpłynnej (tężejącej).
Śmietanę ubić z 
cukrem pudrem. Następnie dodać do niej tężejąca 
galaretkę i zmiksować. Na koniec dodać pokrojona 
galaretkę w kostkę i delikatnie wymieszać.Z upieczonego ciasta ściąć wierzch i dokładnie go pokruszyć (wcześniej usunąć wierzchnią brązową część). Na ciasto wyłożyć masę 
śmietanową. Na nią wysypać pokruszone ciasto. Wstawić do lodówki celem stężenia.Wierzch ciasta dodatkowo udekorować 
jeżynami i 
borówkami.Smacznego :)


