Wykonanie
Jesień za pasem a u mnie na przekór kalendarzowi zielono i niemal wiosennie :) Zapraszam Was na przepyszne ciasto pod wdzięczną nazwą "Leśny mech". Ciasto jest delikatne, idealnie trafiające ze
słodyczą w punkt. Swój dosyć nietypowy kolor zawdzięcza.... szpinakowi :) Tak, tak - dobrze słyszycie :) Wiem, że to może szokować, ale skoro były już ciasta z
burakiem (klik),
cukinią (klik),
marchewką (klik) czy nawet
ziemniakiem (klik) - to
czemu nie ze szpinak?W tym miejscu od razu pragnę donieść, że jest on kompletnie niewyczuwalny w smaku. Jeśli nikomu nie powiecie co dodaliście do ciasta - gwarantuję, że goście się nie zorientują :)Przepis znalazłam na stronie Qchniakaroli.pl . Polecam bardzo, zwłaszcza niedowiarkom, że ze
szpinaku można zrobić pyszne ciasto :)Składniki na ciasto:5 dużych
jajek1i 1/4 szkl
cukru1,5 szkl
oleju3 szkl
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczenia450g
szpinaku mrożonego (rozdrobniony, rozmrożony i lekko odciśnięty)
Jajka ubić z
cukrem na puszysta masę następnie powoli wlewać
olej oraz przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Na koniec dodać
szpinak i zmiksować raz jeszcze.Ciasto przelać do blaszki (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 175 stopniSkładniki na masę:1
galaretka agrestowa+400ml wrzątku (pokrojona w kostkę)1 litr
śmietany kremówki (u mnie 990 ml)2
galaretki cytrynowe+500ml wrzątku (konsystencja półpłynna)2 łyżki
cukru pudru ((można ewentualnie dosłodzić jeśli wolicie)ponadto:
jeżyny i
borówki do dekoracji
Zieloną galaretkę rozpuścić i odstawić do stężenia. Następnie pokroić ją w kostkę.
Żółte galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia i osiągnięcia konsystencji półpłynnej (tężejącej).
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem. Następnie dodać do niej tężejąca
galaretkę i zmiksować. Na koniec dodać pokrojona
galaretkę w kostkę i delikatnie wymieszać.Z upieczonego ciasta ściąć wierzch i dokładnie go pokruszyć (wcześniej usunąć wierzchnią brązową część). Na ciasto wyłożyć masę
śmietanową. Na nią wysypać pokruszone ciasto. Wstawić do lodówki celem stężenia.Wierzch ciasta dodatkowo udekorować
jeżynami i
borówkami.Smacznego :)