Takiego ciasta pewnie jeszcze nie próbowaliście... ciasto ze szpinaku . Na początku sama podchodziłam do niego sceptycznie. Takie połączenie i to na słodko... dość odważnie. Na szczęście wszelkie wątpliwości minęły... Ciasto niezwykle zielone, szpinak jest lekko wyczuwalny, ale ciekawie komponuje się ze słodkimi dodatkami.przepis pochodzi z http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-mech-2Składniki:450 g. szpinaku mrożonego rozdrobnionego1,1/3 szkl.cukru3 jaja1,1/3 szkl.oleju2 szkl mąki krupczatki3 łyżeczki proszku do pieczenia300 ml.śmietany kremówki 30%2 śmietan fixcukier waniliowyborówki, truskawkiSzpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez ok 1godz. w temp.180 stopniach.Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyk. Ubijamy śmietanę razem ze śmietan fixami, cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru.Na ciasto wykładamy śmietanę, wyrównujemy posypujemy okruchami pozostałego ciasta lekko uklepujemy i układamy owoce.