Wykonanie
Leśny mech, pierwszy raz jedliśmy u przyjaciół, pyszny, aromatyczny, zielony z dodatkiem pestek
granatu. Do tego pyszna latte i wieczór nawet nie wiem kiedy się skończył. Wtedy też poprosiłam o przepis, bo zasmakował nie tylko mi, ale także chłopakom. Od tego czasu pieczemy to zielone cudo i zachwycamy innych znajomych, jego kolorem i smakiem.
Składniki:- 450 g
szpinaku, rozdrobnionego, rozmrożonego- 4
jajka- 1 i 1/3 szklanki
cukru- 1 i 1/3 szklanki
oleju- 2 i 1/2 szklanki
mąki krupczatki- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 400 ml
śmietanki kremówki- ok. 2 łyżki
cukru pudru- 1
galaretka - najlepiej cytrynowa, może być agrestowa- 1
granat - tzn. pestki
granatu do dekoracjiPrzepis:
Szpinak dokładnie osączyć z
wody.
Jajka zmiksować z
cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać
olej dalej miksując.
Mąkę i
proszek do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Na koniec dodać
szpinak, wymieszać łyżką do połączenia składników. Dużą tortownicę ( o średnicy 24 cm.) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i piec ok. 1 godziny - do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć z formy i wystudzić na kratce.Przygotować masę
śmietankową.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml
wody. Wymieszać, wystudzić, poczekać aż zacznie tężeć.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Dodać tężejącą
galaretkę, ponownie zmiksować.Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch ciasta - na ok. 2/3 wysokości. Odcięte ciasto pokruszyć, resztę ułożyć ponownie w tortownicy. Wylać masę
śmietankową. Wierzch posypać pokruszonym
ciastem. Udekorować pestkami
granatu.
Smacznego.