ßßß
Składniki:- 450 g szpinaku, rozdrobnionego, rozmrożonego- 4 jajka- 1 i 1/3 szklanki cukru- 1 i 1/3 szklanki oleju- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 400 ml śmietanki kremówki- ok. 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka - najlepiej cytrynowa, może być agrestowa- 1 granat - tzn. pestki granatu do dekoracjiPrzepis:Szpinak dokładnie osączyć z wody. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać olej dalej miksując. Mąkę i proszek do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Na koniec dodać szpinak, wymieszać łyżką do połączenia składników. Dużą tortownicę ( o średnicy 24 cm.) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i piec ok. 1 godziny - do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć z formy i wystudzić na kratce.Przygotować masę śmietankową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Wymieszać, wystudzić, poczekać aż zacznie tężeć. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować.Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch ciasta - na ok. 2/3 wysokości. Odcięte ciasto pokruszyć, resztę ułożyć ponownie w tortownicy. Wylać masę śmietankową. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Udekorować pestkami granatu.
Smacznego.