Wykonanie
W końcu się do niego dobrałam !:)Od dobrych kilku tygodni chodziłomi po głowie zrobienie tego ciasta.Efektowna barwa przykuwa uwagę :)Kto by pomyślał, że wszystkiemuwinien jest Pan
Szpinak :)
Skład:Ciasto:- 450 g rozdrobnionego
szpinaku- 3
jaja- 1,5 szkl
cukru- 1,5 szkl
oleju- 1,5 szkl
mąki krupczatki- 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:- 500 ml kremówki- 1
galaretka cytrynowa- 2 łyżeczki
cukru pudru-
granat lub
malina do posypania[ zapomniałam kupić :) ]Przygotowujemy
galaretkę i odstawiamydo stężenia w chłodne miejsce.Powinna być taka pół na pół, w momencie dodawania do ciasta.Rozmrażamy
szpinak i odciskamy z
wody.
Jaja ucieramy z
cukrem.Następnie dodajemy na zmianę
olej oraz
mąkę wymieszaną z proszkiem.Na koniec mieszamy ze
szpinakiem.Przekładamy do blaszki,wyłożonej uprzednio papierem.Pieczemy w temp. 170 stopni ok 45-50 min.Odstawiamy na kratce do wystygnięcia.Kiedy ciasto jest już chłodne zabieramy się za masę.Ubijamy kremówkę z
cukrem.Następnie dodajemy tężejącą
galaretkę i miksujemy.Wierzchnią warstwę ciasta zbieramy łyżką.Przekładamy gotową masę,posypujemy pokruszoną górą ciasta.W oryginalnej wersji ciastoposypane jest
granatem lub
malinami :)