Wykonanie
SZPINAK..... Dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla drugich bezcenne źródło witamin i składników mineralnych. Ja osobiście staram się odkryć na nowo to warzywo I sporo z nim eksperymentuję. Serwowałam już pierogi ze
szpinakiem, naleśniki z farszem
szpinakowym, zapiekanki,
makaron. Wszystkie te potrawy smakowały wyśmienicie. Dzisiaj nadeszła
pora na
szpinakowy deser . Będzie to ciasto, na które przepis dostałam od przesympatycznych Pań z urzędu w którym odbywałam praktyki. Wszystkie
Panie podkreślały, że ciasto to jest nie tylko przepyszne, ale przede wszystkim łatwe w wykonaniu, a przy okazji bardzo efektowne....gdyż można pozytywnie zaskoczyć gości, którzy na pewno nie będą spodziewać się
szpinaku na deser :)Składniki:- 5
jajek- 1,5 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3/4 szklanki
oleju- 25 dag odmrożonego i dobrze odciśniętego
szpinaku- 500 ml
śmietany 30%- 3 łyżki
cukru pudru- 3 łyżeczki
żelatynyWykonanie:
Jajka i
cukier ubić na sztywno, następnie dodać zmieszaną
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
olej i
szpinak. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 min w temperaturze 180 st. Kiedy minie 30 min nie od razu wyciągamy ciasto z piekarnika, najpierw robimy test "suchego patyczka", gdyż może się okazać, że nasze ciasto potrzebuje jeszcze kilka minut (10- 15) spędzić w piekarniku. Wszystko zależy od tego czy
szpinak jest świeży czy mrożony, a jeśli mrożony to czy w kawałkach czy rozdrobniony. Po wyciągnięciu i ostudzeniu odciąć wierzch ciasta. Wyłożyć
bitą śmietanę (ubić
śmietanę z
cukrem pudrem i rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku
żelatyną) i posypać pokruszonym wierzchem ciasta.