Wykonanie
Mazurek z marcepanem.


Składniki.Spód.300g
mąki150 g
masła3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
soku z cytrynyWierzch.150g
dżemu morelowego150g masy marcepanowej50g
czekolady gorzkiej1 łyżka
masłamigdały do dekoracjiWykonanie.Składniki ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut.Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki.Upiec w temp.180stop,12 minut.Posmarować
dżemem morelowym.Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta.Przykryć nim
dżem.
Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli
wodnej. Dodać połamaną
czekoladę i mieszać, aż
czekolada się rozpuści.Płynną
czekoladą polać wierzch mazurka.Udekorować lekko podprażonymi
migdałami.Biały mazurek z
bakaliami.

Składniki.

Spód.250g
mąki krupczatki125g
masła3 łyżki
cukru pudru3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soku z cytrynyWierzch.100g
dżemu z czarnej porzeczki3 łyżki
żurawiny suszonej3 łyżki
rodzynek3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny50g
czekolady białejWykonanie.
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać
masło i posiekać.Dodać
cukier,
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki.Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić.Na upieczony spód wyłożyć
czarną porzeczkę.
Rodzynki i
żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na
dżem.Z
cukru pudru i
soku z cytryny utrzeć
lukier i polać nim
bakalie.
Czekoladę ostrugać w
płatki i posypać nimi wierzch mazurka.Mazurek z
orzechami.

Składniki.Spód.250g
mąki krupczatki

1 łyżeczka
proszku do pieczenia125g
masła2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
jogurtuWierzch.100g
czekolady gorzkiej1 łyżka
masła7
śliwek świeżych lub mrożonych1 łyżka
cukru2 łyżki zmielonych
orzechów włoskichorzechy włoskieorzechy laskowemigdałyWykonanie.
Masło stopić, dodać połamaną
czekoladę i mieszać, aż się roztopi.
Śliwki rozgotować i przetrzeć przez sitko. Dodać
cukier zagotować, dodać połowę stopionej
czekolady oraz zmielone
orzechy. Dobrze wymieszać i taką domową nutellą posmarować spód mazurka.Polać pozostałą
czekoladą.Wierzch mazurka wypełnić
orzechami i
migdałami.