ßßß
Składniki na 12 muffinek:Ciasto kruche:4 żółtka¾ kostki masła1-2 szklanki mąki1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia2 pełne łyżki cukru pudruNadzienie:300 g krówek bądź gotowej masy krówkowej200 g gorzkiej czekolady50 g orzechów włoskichDodatkowo:Forma do pieczenia muffinekSposób przygotowania:Ciasto kruche:Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać w misce wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, żółtkami oraz masłem, a następnie wyrobić ciasto, po czym włożyć je do lodówki.Nadzienie:Do garnka przełożyć krówki i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Czekoladę pokroić w drobną kostkę.Orzechy włoskie pokroić na 4 części.Wykończenie:Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem, każde jej wgłębienie wypełnić po brzegi ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 190°C.Po wyjęciu z piekarnika do połowy każdego ciasteczka nakładać czekoladę, potem masę krówkową a na koniec orzechy włoskie.
