Wykonanie
19 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemTen deser wie jak zadowolić najbardziej wymagające podniebienie. Bardzo kaloryczny i słodki, ale naprawdę dobry! Warto podkreślić, że masa karmelowa może być utworzona na wiele sposobów. Ja kupiłam
krówki i rozpuściłam je w rondlu. Można natomiast wykorzystać także gotową masę
krówkową,
mleko skondensowane bądź domowy karmel.

Składniki na 12 muffinek:Ciasto kruche:4
żółtka¾ kostki
masła1-2 szklanki
mąki1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia2 pełne łyżki
cukru pudruNadzienie:300 g
krówek bądź gotowej masy krówkowej200 g
gorzkiej czekolady50 g
orzechów włoskichDodatkowo:Forma do pieczenia muffinekSposób przygotowania:Ciasto kruche:
Białka oddzielić od
żółtek.
Mąkę wymieszać w misce wraz z
proszkiem do pieczenia,
cukrem pudrem,
żółtkami oraz
masłem, a następnie wyrobić ciasto, po czym włożyć je do lodówki.Nadzienie:Do garnka przełożyć
krówki i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Orzechy włoskie pokroić na 4 części.Wykończenie:Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do pieczenia muffinek wysmarować
masłem, każde jej wgłębienie wypełnić po brzegi
ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 190°C.Po wyjęciu z piekarnika do połowy każdego
ciasteczka nakładać
czekoladę,
potem masę
krówkową a na koniec
orzechy włoskie.

