ßßß Cookit - przepis na Babeczki z masą krówkową i czekoladą

Babeczki z masą krówkową i czekoladą

nazwa

Wykonanie

19 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylem
Ten deser wie jak zadowolić najbardziej wymagające podniebienie. Bardzo kaloryczny i słodki, ale naprawdę dobry! Warto podkreślić, że masa karmelowa może być utworzona na wiele sposobów. Ja kupiłam krówki i rozpuściłam je w rondlu. Można natomiast wykorzystać także gotową masę krówkową, mleko skondensowane bądź domowy karmel.
Składniki na 12 muffinek:
Ciasto kruche:
4 żółtka
¾ kostki masła
1-2 szklanki mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki cukru pudru
Nadzienie:
300 g krówek bądź gotowej masy krówkowej
200 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich
Dodatkowo:
Forma do pieczenia muffinek
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać w misce wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, żółtkami oraz masłem, a następnie wyrobić ciasto, po czym włożyć je do lodówki.
Nadzienie:
Do garnka przełożyć krówki i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Orzechy włoskie pokroić na 4 części.
Wykończenie:
Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem, każde jej wgłębienie wypełnić po brzegi ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 190°C.
Po wyjęciu z piekarnika do połowy każdego ciasteczka nakładać czekoladę, potem masę krówkową a na koniec orzechy włoskie.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_babeczki-z-masa-krowkowa-i-czekolada.html