ßßß
Wypróbowałam go na warsztatach kulinarnych dla wegetarian i... wszystkim zasmakował! Bardzo się cieszę i sama też od tamtego czasu dosyć często go robię zmieniając warzywa (zależy jakie mam akurat w spiżarce).
Potrzebna będzie keksówka o wymiarach 40 x 10 cmskładniki:500 g obranych buraków500 g obranej marchewki300 g brokuła lub kalafiora120-150 g cebuli (2-3 szt.)3 ząbki czosnku60 g masła lub margaryny150 g kaszy manny200 g jogurtu naturalnego6 jajek60 g startego żółtego seraprzyprawy:koncentrat bulionu warzywnego - 1 łyżkaprzyprawa warzywna (typu Vegeta) -1 łyżkapieprz - 1 łyżeczkasól - 1-2 łyżeczki (wg. upodobań)przyprawa ziołowa (np. czubrzyca zielona) - 1 łyżeczkadodatki:korzeń imbiru, obrany - 2 cm (ew. 1/2 łyżeczki mielonego)1 łyżka posiekanej natki pietruszki1-2 kostki szpinaku (rozmrozić)1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka świeżo tartego chrzanuWykonanie z pomocą Thermomixa:W suchym naczyniu rozdrobnić ser 10 s. / obr. 7; przełożyć do miseczki.Brokuły ułożyć na górnej części przystawki VaromaMarchewkę rozdrobnić 5-7 s. / obr. 4 i przełożyć na dolną część VaromyBuraki rozdrobnić 7-8 s. / obr. 4,5; przesypać do koszyczkaDo naczynia wlać 500 g wody, wstawić koszyczek, zamknąć naczynie i ustawić Varomę na pokrywie.Parować 20 min / temp.Varoma / obr.1Warzywa odstawić do przestygnięcia, naczynie wypłukać.Przygotować wspólną masę:Cebulę i czosnek włożyć do naczynia, posiekać 5 s. / obr. 5; zgarnąć kopystką ze ścianek naczyniaDodać masło i dusić 5 min. / temp.Varoma / obr. 1Dodać kaszę mannę; wymieszać 6-10 s. / obr. 3Dodać jogurt, jajka, ser żółty i wszystkie przyprawy i wymieszać 20 s. / obr.4-5; przełożyć do innego naczynia.Przygotowanie pasztetu:Piekarnik rozgrzać do 175*C; Foremki wyłożyć papierem, ew. wysmarować tłuszczem i posypać otrębami pszennymi. Z silikonowymi nie robimy nic.Do naczynia włożyć ugotowaną marchewkę, imbir pokrojony w plasterki + 300 g masy (ok.1/3 ) i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremkiDo naczynia (bez mycia) włożyć brokuły, dodać natkę, szpinak, gałkę muszkatołową + 300 g masy i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremki na masę marchewkową; ostrożnie żeby masy się nie połączyłyDo naczynia (bez mycia) włożyć buraki, chrzan i resztę masy i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremki, wygładzić powierzchnię,Wierzch polać 3-4 łyżkami wody i wstawić do piekarnika na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy suchy i ew. piec jeszcze 15 minut.Ostudzić, wyjąć z foremki, przełożyć do lodówki. Kroić najlepiej następnego dnia.Smacznego!Wskazówki:Weganie mogą zastąpić jajka rozgotowanym lnem złocistym.A żółty ser wegańskim parmezanemPrzepisy wkrótce :)