Wykonanie
W zeszycie mojej Babci jest taki przepis na pasztet bezmięsny z notatką, że to pasztet Wielkanocny.
Wypróbowałam go na warsztatach kulinarnych dla wegetarian i... wszystkim zasmakował! Bardzo się cieszę i sama też od tamtego czasu dosyć często go robię zmieniając warzywa (zależy jakie mam akurat w spiżarce).
Potrzebna będzie keksówka o wymiarach 40 x 10 cmskładniki:500 g obranych
buraków500 g obranej
marchewki300 g
brokuła lub
kalafiora120-150 g
cebuli (2-3 szt.)3 ząbki
czosnku60 g
masła lub
margaryny150 g
kaszy manny200 g
jogurtu naturalnego6
jajek60 g startego
żółtego seraprzyprawy:koncentrat
bulionu warzywnego - 1 łyżka
przyprawa warzywna (typu
Vegeta) -1 łyżka
pieprz - 1 łyżeczka
sól - 1-2 łyżeczki (wg. upodobań)
przyprawa ziołowa (np. czubrzyca zielona) - 1 łyżeczkadodatki:korzeń
imbiru, obrany - 2 cm (ew. 1/2 łyżeczki mielonego)1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1-2 kostki
szpinaku (rozmrozić)1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka świeżo tartego
chrzanuWykonanie z pomocą Thermomixa:W suchym naczyniu rozdrobnić
ser 10 s. / obr. 7; przełożyć do miseczki.
Brokuły ułożyć na górnej części przystawki Varoma
Marchewkę rozdrobnić 5-7 s. / obr. 4 i przełożyć na dolną część Varomy
Buraki rozdrobnić 7-8 s. / obr. 4,5; przesypać do koszyczkaDo naczynia wlać 500 g
wody, wstawić koszyczek, zamknąć naczynie i ustawić Varomę na pokrywie.Parować 20 min / temp.Varoma / obr.1Warzywa odstawić do przestygnięcia, naczynie wypłukać.Przygotować wspólną masę:
Cebulę i
czosnek włożyć do naczynia, posiekać 5 s. / obr. 5; zgarnąć kopystką ze ścianek naczyniaDodać
masło i dusić 5 min. / temp.Varoma / obr. 1Dodać
kaszę mannę; wymieszać 6-10 s. / obr. 3Dodać
jogurt,
jajka,
ser żółty i wszystkie
przyprawy i wymieszać 20 s. / obr.4-5; przełożyć do innego naczynia.Przygotowanie pasztetu:Piekarnik rozgrzać do 175*C; Foremki wyłożyć papierem, ew. wysmarować tłuszczem i posypać
otrębami pszennymi. Z silikonowymi nie robimy nic.Do naczynia włożyć ugotowaną
marchewkę,
imbir pokrojony w plasterki + 300 g masy (ok.1/3 ) i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremkiDo naczynia (bez mycia) włożyć
brokuły, dodać
natkę,
szpinak,
gałkę muszkatołową + 300 g masy i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremki na masę
marchewkową; ostrożnie żeby masy się nie połączyłyDo naczynia (bez mycia) włożyć
buraki,
chrzan i resztę masy i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremki, wygładzić powierzchnię,Wierzch polać 3-4 łyżkami
wody i wstawić do piekarnika na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy suchy i ew. piec jeszcze 15 minut.Ostudzić, wyjąć z foremki, przełożyć do lodówki. Kroić najlepiej następnego dnia.Smacznego!Wskazówki:Weganie mogą zastąpić
jajka rozgotowanym lnem złocistym.A
żółty ser wegańskim
parmezanemPrzepisy wkrótce :)