Wykonanie
Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Aby była bardziej treściwa wzbogaciłam ją o zacierki, czyli małe, twarde kluseczki.
Imbir nadał jej ostrzejszy smak i aromat. Zupa jest bardzo rozgrzewająca. Doskonała na chłodne, jesienne dni.SkładnikiZupa:
oliwa, 2 łyżki
cebula, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
imbir, 4 cm korzenia
bulion warzywny, 2 litry
kalafior, 1 duży
marchewka, 1 duża
natka pietruszkisól,
pieprz,
gałka muszkatołowajogurt naturalny, 1/2 szklanki
maka pszenna, 2 łyżkiZacierki:
mąka pszenna, 1 szklanka
jajko, 1 sztuka
woda, 1-2 łyżki
sól, 2 szczyptySposób przygotowania
Cebulę i
czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
Imbir obrać i zetrzeć na tartce. Wszystkie trzy składniki zeszklić na
oliwie. Wlać
bulion.
Kalafiora podzielić na różki.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa i
natkę dodać do
wywaru. Gotować 10-15 minut. Przyprawić do smaku.Składniki na zacierki połączyć w twardą, zbitą masę. Odrywać po kawałeczku ciasta, wielkości 1 grosza, i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zaklepać
jogurtem wymieszanym z
mąką. Doprowadzić do wrzenia.grapeseedextract