ßßß
Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Aby była bardziej treściwa wzbogaciłam ją o zacierki, czyli małe, twarde kluseczki. Imbir nadał jej ostrzejszy smak i aromat. Zupa jest bardzo rozgrzewająca. Doskonała na chłodne, jesienne dni.SkładnikiZupa:oliwa, 2 łyżkicebula, 1 sztukaczosnek, 2 ząbkiimbir, 4 cm korzeniabulion warzywny, 2 litrykalafior, 1 dużymarchewka, 1 dużanatka pietruszkisól, pieprz, gałka muszkatołowajogurt naturalny, 1/2 szklankimaka pszenna, 2 łyżkiZacierki:mąka pszenna, 1 szklankajajko, 1 sztukawoda, 1-2 łyżkisól, 2 szczyptySposób przygotowaniaCebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Imbir obrać i zetrzeć na tartce. Wszystkie trzy składniki zeszklić na oliwie. Wlać bulion. Kalafiora podzielić na różki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa i natkę dodać do wywaru. Gotować 10-15 minut. Przyprawić do smaku.Składniki na zacierki połączyć w twardą, zbitą masę. Odrywać po kawałeczku ciasta, wielkości 1 grosza, i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zaklepać jogurtem wymieszanym z mąką. Doprowadzić do wrzenia.grapeseedextract