Wykonanie
Kochani, na dworze robi się zimniej i uśmiechu na twarzy dodaje mi jedynie słońce, które zagląda przez moje zasłony. Nie ma go zbyt wiele, ale korzystam z każdego promyczka. Na poprawę nastroju i rozgrzanie mam dla Was krem
dyniowy. Dodałam do niego sporą ilość
cynamonu, żeby faktycznie mógł nas rozgrzać od środka. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na późniejsze śniadanie przed dłuższym dnie na uczelni lub w pracy. Są jacyś chętni? Może bardziej preferujecie krem
dyniowy w wersji słodkiej? Chętnie skorzystam z Waszych podpowiedzi co mogłabym wówczas do niego dodać :)Składniki:· - 1 litr
bulionu warzywnego· - 1
cebula· - 700g obranej i pokrojonej w kostkę dyni· - 2
marchewki· - 1
ziemniak· - 1 posiekany ząbek
czosnku· - 1 i ½ łyżeczki
cynamonu· - ½ łyżeczki
imbiru· - ½ łyżeczki
gałki muszkatołowej· -
sól i
pieprz do smaku· -
jogurt naturalny i
natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:W garnku podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy z oliwek pokrojoną
marchewkę,
ziemniaka oraz
czosnek. Do przygotowanych warzyw dodajemy
dynię i całość trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany
wywar warzywny i gotujemy zupę przynajmniej przez 60 minut.Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie możemy zblendować zupę. Na sam koniec doprawiamy ją wszelkimi
przyprawami i ewentualnie
solą oraz
pieprzem do smaku.Krem podałam z łyżką
jogurtu oraz
natką pietruszki. Dodatkową przekąską były
dyniowe Stones, które już
mieliście okazję tutaj widzieć.Smacznego :)