Wykonanie
Krem z
marchwi podsmażonej na odrobinie
masła, tym razem dodałam do niej
imbir. Wyszła pyszna, gęsta, kremowa zupa marchewkowa pachnąca
imbirem. Genialnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Kremowa Zupa marchewkowa z
imbirem najlepiej smakuje po powrocie ze spaceru.Składniki:600g
marchewkiCebula2 łyżki
masła2
ziemniaki¾ l
bulionu warzywnego2 łyżki startego
imbiru (świeżego)
Sól i
pieprz do smakuGęsty
jogurt naturalnyWykonanie:
Marchewkę,
cebulę i
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (nie musi być drobna). W garnku z grubym dnem roztapiamy
masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy
bulionem, dodajemy
imbir, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Zupę miksujemy na gładki krem (jak jest za gęsty, możemy dodać ciut więcej
bulionu). Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i podajemy z gęstym
jogurtem naturalnym.

