Wykonanie
Ostatnio
pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa
kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego
bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego i tak nie mamy pod dostatkiem. Nic bardziej mylnego! Dziś mam dla Was przepis (z małymi zmianami) z książki "Kuchnia dietetyczna" z milionem świetnych, nisko tłuszczowych pomysłów na posiłki. Już od dawna chodziło mi po głowie przygotowanie domowego
bulionu, więc wczoraj w końcu wcieliłam zamiary w życie. I okazało się- nic prostszego! Wieczorem wlałam
wodę do dużego garnka, dodałam warzywa i miałam święty spokój przez następne dwie godziny. A dziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!
BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża
cebula pokrojona w talarki1 duża
marchewka pokrojona w kostkę1
seler naciowy pokrojony w talarki2-3 ząbki
czosnku pokrojone w plasterki1
liść laurowynatka pietruszki pęczek, posiekanapół łyżeczki zmielonej
gałki muszkatołowej2 l
wodysól i
pieprzPrzygotowanie:Do garnka wlej dwa litry
wody, przygotuj warzywa, wrzuć do garnka, przykryj pokrywką i zagotuj.Jeśli pojawią Ci się szumowiny (nieczystości na wierzchu, których nie powinno być), zdejmij je łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 45 minut pod częściowym przykryciem. Ostudź ( może być przez noc).Przelej
wywar przez sito (jeśli chcesz
mieć czyściutki
wywar, pokryj sito kawałkiem muślinu). Pozostałe na sitku warzywa wyrzuć lub, jeśli chcesz re-use wszystko, zamroź.
Wywar możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.Smacznego!Paulina