Wykonanie
Super sycący i pyszny obiad dla całej rodziny...mniam, mniam i jeszcze raz mniam ! :)




farsz:800 - 850 gramów
łopatki wieprzowej lub karczku (można wymieszać z
wołowiną gulaszową)1 średnia
cebula2 - 3 ząbki
czosnku0,5 kg
pieczarek (użyłam samych kapeluszy)1 puszka
pomidorów w zalewie własnej 400 g (w sezonie 4 średnie
pomidory)2 kopiaste łyżki
koncentratu pomidorowego0,5 szklanki
wodysól,
pieprzsłodka paprykamieszanka
ziół do potraw włoskich (zdjęcie poniżej)12 płatów
makaronu do lasagne (u mnie po 4 sztuki w
trzech rzędach)sos z
ricotty:250 gramów
ricotty1
jajo1/3 szklanki zimnego
mleka1/5 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzuszczypta
gałki muszkatałowejdodatkowo:250 gramów
mozzarelli (2 standardowe kuleczki)
Mięso umyć, osuszyć, zmielić na średnich oczkach, wrzucić do rondla, podlać 3 łyżkami
oleju, smażyć do ścięcia wierzchniej warstwy, następnie dodać posiekaną
cebulę, zmiażdżony
czosnek, wymieszać, dodać
sól,
pieprz, 2 szczypty mieszanki
ziół i smażyć do zeszklenia
cebuli.Używam tej mieszanki z Kamisu, polecam ją bardzo.
Pieczarki wyszorować, pokroić na mniejsze cząstki, usmażyć na złoto na
oleju, dodać do
mięsa.
Potem do farszu dodajemy
pomidory z puszki lub sparzone i pokrojone świeże
pomidory, koncentrat,
wodę, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego zredukowania sosu. Pod koniec doprawiamy wymienionymi powyżej
przyprawami wg smaku.


Ricottę miksujemy z
jajkiem,
mlekiem i
przyprawami (tylko do połączenia składników).

Płaty
makaronu gotujemy około 5 - 7 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki
oleju (zapobiegnie to sklejaniu się
makaronu).
Potem odsączamy i układamy na płaskiej powierzchni do lekkiego przestudzenia.P.S Uważajmy by przy wyjmowaniu nie poparzyć się i nie "pokaleczyć" płatów.

Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 30x21 cm) smarujemy
olejem.Na spód kładziemy płaty
makaronu tak, by lekko nachodziły jeden na drugi.Smarujemy dość obficie sosem z
ricotty.


Następnie wykładamy 1/3 farszu, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy kolejnymi płatami lasagne.
Potem znów smarujemy sosem, układamy
mięso, przykrywamy trzecią warstwą
makaronu, smarujemy ją sosem, na którym wykładamy resztę
mięsa.Przełożenie powinno wyglądać tak:
makaron, sos,
mięso,
makaron, sos,
mięso,
makaron, sos i
mięso.




Na wierzch wylewamy resztę sosu, wygładzamy i układamy
mozzarellę pokrojoną na około 0,5 cm plastry.


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy lasagne i pieczemy około 40 minut (bez przykrycia, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia wierzchu.Przed podaniem wierzch zapiekanki możemy posypać siekaną
zieleniną, np.
bazylią,
pietruszką,
szczypiorkiem lub innymi ulubionymi
ziołami.Smacznego !