Wykonanie
Wiosna to idealna
pora na przygotowanie wszelkiego rodzaju dań z
młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju
zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z
Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z
makaronu ze
szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane
szpinakiem z
serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać, a gdy już udało mi się je kupić, jakoś zwyczajnie się nie składało. Pomyślałam, że wyzwanie przygotowania dania
makaronowego ze
szpinakiem będzie świetną okazją, aby w końcu wykorzystać ten
makaron. Danie jest smaczne i zdrowe, jego przygotowanie zajmuje co prawda nieco czasu, ale z pewnością jest tego warte. Polecam, nawet tym, którzy nie przepadają za
szpinakiem, ponieważ dzięki takim właśnie daniom można się do niego przekonać ;) Ja jestem tego najlepszym przykładem;)
Składniki :20 muszli conchignolli3-4 ząbki
czosnkumała
cabulapół
papryczki chili500g
świeżego szpinaku250g
sera ricottaszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprzmozarellaoliwaPrzygotowanie :
Makaron ugotować al dente w dużej ilości
wody. Odcedzić i odstawić, aby ostygły.Na dużej patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej
czosnek i drobno pokrojoną
cebulę, gdy
cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną
papryczkę chili, wszystko jeszcze chwilę smażyć po czym dodać pokrojony
szpinak. Całość smażyć przez kilka minut do czasu aż
szpinak zmięknie, a
woda odparuje. Dodać
ser ricotta, dokładnie wymieszać, doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Muszle
makaronowe napełniać masą
szpinakową i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem lub
oliwą. Na wierzchu ułożyć niewielką ilość
mozzarelli.Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 30 minut.
Smacznego !