ßßß Cookit - przepis na Muszle ze szpinakiem i ricottą

Muszle ze szpinakiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Wiosna to idealna pora na przygotowanie wszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać, a gdy już udało mi się je kupić, jakoś zwyczajnie się nie składało. Pomyślałam, że wyzwanie przygotowania dania makaronowego ze szpinakiem będzie świetną okazją, aby w końcu wykorzystać ten makaron. Danie jest smaczne i zdrowe, jego przygotowanie zajmuje co prawda nieco czasu, ale z pewnością jest tego warte. Polecam, nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem, ponieważ dzięki takim właśnie daniom można się do niego przekonać ;) Ja jestem tego najlepszym przykładem;)
Składniki :
20 muszli conchignolli
3-4 ząbki czosnku
mała cabula
pół papryczki chili
500g świeżego szpinaku
250g sera ricotta
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
mozarella
oliwa
Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Odcedzić i odstawić, aby ostygły.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek i drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną papryczkę chili, wszystko jeszcze chwilę smażyć po czym dodać pokrojony szpinak. Całość smażyć przez kilka minut do czasu aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Dodać ser ricotta, dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Muszle makaronowe napełniać masą szpinakową i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub oliwą. Na wierzchu ułożyć niewielką ilość mozzarelli.
Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 30 minut.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/05/muszle-ze-szpinakiem-i-ricotta.html