ßßß Cookit - przepis na Muszle Zapiekane ze Szpinakiem i Ricottą

Muszle Zapiekane ze Szpinakiem i Ricottą

nazwa

Wykonanie

Muszle makaronowe wypełnione serowo - szpinakowym farszem w towarzystwie sosu pomidorowego. Proste danie, a robi wrażenie, kiedy pojawia się na stole.
Składniki:
ok 20 dużych muszli makaronowych (conchiglioni)
Farsz:
250 g świeżego szpinaku
225 g sera ricotta
sól
świeżo mielony pieprz
tarta gałka muszkatołowa
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów (razem 800 g)
4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Szpinak wrzuć do gotującej wody na 30 sekund. Odcedź i zmiksuj w blenderze.
Przełóż do miski i wymieszaj z ricottą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj pomidory i posiekaną bazylię. Gotuj mieszając około 20 minut lub do czasu, aż płyn odparuje i powstanie dość gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron "al dente", odcedź i przelej zimną wodą. Muszelki wypełnij farszem serowym.
Użyj dużego naczynia żaroodpornego lub tak jak ja 4 ramekiny. Na dnie naczynia ułóż prawie cały sos pomidorowy, następnie muszle z farszem, a na nich resztę sosu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut.
* wierzch dania przed wstawieniem do piekarnika można posypać serem np parmezanem lub zwykłym żółtym serem
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/08/muszle-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta.html