ßßß
źródło tutaj0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej1 jajonamoczona w mleku i odciśnięta kajzerka2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęsól, pieprz, słodka papryka + mąka pszenna do obtaczania pulpetówdodatkowo:1 strąk czerwonej papryki1 średnia cebula250 gramów pieczarek2 łyżki koncentratu pomidorowego2 kiszone lub konserwowe ogórki1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprzsłodka i ostra papryka1 łyżka mąki pszennej i 1/3 szklanki zimnej wodyMięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut), następnie pulpeciki wyjmujemy na talerzyk, uzupełniamy wywar wodą do ilości nam odpowiadającej.Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i ogórki w słupki.Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor cebulę, następnie dodajemy paprykę, pieczarki i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym przekładamy do sosu. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w wodzie i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go. Pulpety przekładamy do sosu, całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.