Wykonanie
Na chłodniejsze dni, których mnóstwo przed nami, najlepsze są pożywne zupy lub sycące gulasze. Za Amerykanami
mogę powiedzieć, że gulasz jest dla mnie takim comfort food - daniem, poprawiającym humor nawet w najzimniejszy dzień. Dzisiejsze danie to rozgrzewający gulasz z
mięsa wieprzowego w pikantnym,
pomidorowym sosie. Smacznego:)Źródło: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/02/gulasz-wieprzowy.html (przepis odrobinkę zmodyfikowałam)ok. 500- 600 g
mięsa wieprzowego ( ja użyłam
szynki )
papryka czerwona4-5 łyżek
koncentratu pomidorowego1 strąk
papryczki chili (opcjonalnie, ja nie użyłam)
cebulaśrednia
marchewkaprzyprawy :kilka ziarenek
ziela angielskiego2 – 3
listki laurowesól,
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodka,
czosnekdo zagęszczenia sosu:2 łyżki
mąki pszennejokoło 50 ml
wodyMięso dokładnie oczyścić, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni przez około 30 minut. Na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w plasterki
marchewkę, następnie dorzucić do niej pokrojone w kostkę
cebulę i
paprykę.
Mięso przełożyć do rondla i zalać
wodą tak, aby je przykryła. Nałożyć pokrywkę i dusić około 40 minut, do miękkości (w tym czasie należy co jakiś czas uzupełniać
wodę). Do gotowego
mięsa dorzucić przesmażone warzywa, dodać koncentrat i
przyprawy. Zagęścić
mąką rozmieszaną z
wodą. Podawać z
kaszą,
ryżem lub
ziemniakami.