ßßß
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej1 jajonamoczona w mleku i odciśnięta kajzerka2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęsól, pieprz, słodka papryka0,5 szklanki mąki pszennej do obtaczania pulpetów300 - 350 gramów pieczarek1 średnia cebula1 puszka czerwonej fasoli1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprzsłodka i ostra papryka1 płaska łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczeniaPieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy. Grzybki wraz z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso łączymy z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące, wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut), jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy wywar gorącą wodą, następnie wrzucamy odcedzoną z zalewy fasolę, podsmażone pieczarki, dodajemy koncentrat, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.