ßßß Cookit - przepis na zupa Minestrone

zupa Minestrone

nazwa

Wykonanie

Przebogata zupa, jedna z najlepszych wg mnie :) Przyspieszyłam trochę czas jej przygotowania, poprzez użycie warzyw mrożonych, uwaga, wychodzi jej bardzo dużo, ale...najlepsza jest na drugi dzień ;-)
150 gram wędzonego boczku
1 średnia cebula
2 lub 3 ząbki czosnku
1 mała cukinia (około 200 - 250 gram)
3 średnie ziemniaki
2 - 3 łodygi selera naciowego
2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
2 garście mieszanki wiosennej (bez lub z brukselką, jak lubicie)
0,5 strąka czerwonej papryki
300 gram ugotowanej fasoli "Jaś"
1 garść drobnego makaronu (dałam małe kolanka)
kilka listków świeżej lub suszonej bazylii
2,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego (miałam wywar z wołowiny)
1 puszka pomidorów
50 gram drobno startego parmezanu
ewentualnie siekana zielenina
Boczek pokroić w paseczki, przesmażyć w dużym rondlu lub garnku na oleju, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, przesmażyć razem przez 3 minuty.
Następnie do garnka wrzucić włoszczyznę, mieszankę wiosenną, pokrojony w plasterki seler naciowy, pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę czerwoną, smażyć razem, często mieszając około 3 - 4 minut.
Następnie dodać pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię (miałam młodziutką, więc jej nie obierałam, ani nie wydłubywałam miąższu), pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną bazylię, smażyć dalej około 4 minut.
Następnie warzywa zalać wrzącym bulionem, dodać fasolkę i nieugotowany makaron, gotować wszystko do miękkości makaronu.
Pomidory z puszki podgotować w osobnym garnku, niech się zredukuje sok, następnie przetrzeć przez sito, dodać do zupy i zagotować.
Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach zupę posypać tartym parmezanem, można też dodatkowo posypać siekaną zieleniną, smacznego :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/zupa-minestrone.html