Wykonanie
Przebogata zupa, jedna z najlepszych wg mnie :) Przyspieszyłam trochę czas jej przygotowania, poprzez użycie
warzyw mrożonych, uwaga, wychodzi jej bardzo dużo, ale...najlepsza jest na drugi dzień ;-)

150 gram
wędzonego boczku1 średnia
cebula2 lub 3 ząbki
czosnku1 mała
cukinia (około 200 - 250 gram)3 średnie
ziemniaki2 - 3
łodygi selera naciowego2 garście
mrożonej włoszczyzny krojonej w paski2 garście mieszanki wiosennej (bez lub z
brukselką, jak lubicie)0,5 strąka
czerwonej papryki300 gram ugotowanej
fasoli "Jaś"1 garść drobnego
makaronu (dałam małe kolanka)kilka listków świeżej lub suszonej
bazylii2,5 litra
bulionu mięsnego lub warzywnego (miałam
wywar z
wołowiny)1 puszka
pomidorów50 gram drobno startego
parmezanuewentualnie siekana
zieleninaBoczek pokroić w paseczki, przesmażyć w dużym rondlu lub garnku na
oleju, dodać posiekaną
cebulę i zmiażdżony
czosnek, przesmażyć razem przez 3 minuty.Następnie do garnka wrzucić
włoszczyznę, mieszankę wiosenną, pokrojony w plasterki
seler naciowy, pokrojoną w kostkę lub paseczki
paprykę czerwoną, smażyć razem, często mieszając około 3 - 4 minut.Następnie dodać pokrojoną w plasterki lub półplasterki
cukinię (miałam młodziutką, więc jej nie obierałam, ani nie wydłubywałam miąższu), pokrojone w kostkę
ziemniaki, posiekaną
bazylię, smażyć dalej około 4 minut.Następnie warzywa zalać wrzącym
bulionem, dodać
fasolkę i nieugotowany
makaron, gotować wszystko do miękkości
makaronu.
Pomidory z puszki podgotować w osobnym garnku, niech się zredukuje sok, następnie przetrzeć przez sito, dodać do zupy i zagotować.Doprawić
solą i
pieprzem. Na talerzach zupę posypać tartym
parmezanem, można też dodatkowo posypać siekaną
zieleniną, smacznego :)
