ßßß
150 gram wędzonego boczku1 średnia cebula2 lub 3 ząbki czosnku1 mała cukinia (około 200 - 250 gram)3 średnie ziemniaki2 - 3 łodygi selera naciowego2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski2 garście mieszanki wiosennej (bez lub z brukselką, jak lubicie)0,5 strąka czerwonej papryki300 gram ugotowanej fasoli "Jaś"1 garść drobnego makaronu (dałam małe kolanka)kilka listków świeżej lub suszonej bazylii2,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego (miałam wywar z wołowiny)1 puszka pomidorów50 gram drobno startego parmezanuewentualnie siekana zieleninaBoczek pokroić w paseczki, przesmażyć w dużym rondlu lub garnku na oleju, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, przesmażyć razem przez 3 minuty.Następnie do garnka wrzucić włoszczyznę, mieszankę wiosenną, pokrojony w plasterki seler naciowy, pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę czerwoną, smażyć razem, często mieszając około 3 - 4 minut.Następnie dodać pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię (miałam młodziutką, więc jej nie obierałam, ani nie wydłubywałam miąższu), pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną bazylię, smażyć dalej około 4 minut.Następnie warzywa zalać wrzącym bulionem, dodać fasolkę i nieugotowany makaron, gotować wszystko do miękkości makaronu.Pomidory z puszki podgotować w osobnym garnku, niech się zredukuje sok, następnie przetrzeć przez sito, dodać do zupy i zagotować.Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach zupę posypać tartym parmezanem, można też dodatkowo posypać siekaną zieleniną, smacznego :)