Wykonanie
Dziś obiad niespełna dwudziestominutowy, bo nie miałam czasu na gotowanie. Może to i dobrze, że nie miałam, bo przez ten brak czasu zjedliśmy coś lekkiego i bardzo smacznego, czyli
makaron gryczany (polecam zdrowe, pyszne
makarony gryczane firmy Fabijańscy) z szybko smażonymi warzywami. Obiad pachnący
czosnkiem i
bazylią, sycący, bardzo ciekawy w smaku.
Składniki :1 opakowanie
makaronu gryczanego (polecam "Muszle z gryki" firmy Fabijańscy)2 niewielkie
cebule1
czerwona papryka1
zielona papryka2
łodygi selera naciowegokilka
pomidorków koktajlowych12-15 liści
bazylii3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1 łyżka
masłasól,
pieprz do smakuDodatkowo :tarty
parmezanPrzygotowanie :
Papryki i
cebule kroję w dość dużą kostkę, siekam
czosnek,
łodygi selera (obrane z nitek) tnę na plasterki. Siekam
bazylię,
pomidorki kroję na pół.
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu (ok. 10 minut), a w międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewam
olej, wrzucam
cebulę, lekko ją
solę i smażę pod przykryciem 2 minuty. Dorzucam
seler, przykrywam i smażę kolejną chwilę. Następnie dorzucam
papryki i
masło, mieszam, smażę kolejne 3 minuty. Na koniec dokładam posiekany
czosnek i
bazylię, mieszam, doprawiam
solą i
pieprzem.
Makaron odcedzam dokładnie z
wody, wrzucam na patelnię, mieszam i podaję. Na talerzu oprószam
parmezanem.