ßßß Cookit - przepis na barszcz czernichowski

barszcz czernichowski

nazwa

Wykonanie

Bardzo bogata smakowo zupa, przepyszna, aromatyczna, szybka w przygotowaniu, jeśli fasolę ugotujemy sobie wcześniej :)
około 200 - 250 gram białej kapusty
250 gram kabaczka
3 - 4 średnie ziemniaki
1 średnie winne jabłko
1 cebula
2 garście mieszanki warzywnej włoszczyzna krojona w paski
200 gram ugotowanej fasoli Jaś
łyżka masła
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
około 2 litrów bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 średniej wielkości buraki
vegeta, sól, pieprz
Do wrzącego bulionu wrzucamy liść laurowy, drobno poszatkowaną kapustę, kabaczka i ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę oraz starte na dużych oczkach jabłko. Całość gotujemy pod przykryciem około 15 minut, następnie na maśle, przez około 5-6 minut, podsmażamy posiekaną cebulkę oraz buraki starte na dużych oczkach, warzywa przekładamy do gotującej się zupy i wszystko gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odcedzoną ugotowaną fasolę, doprawiamy i zagotowujemy, wyłączamy gaz, po chwili dodajemy śmietanę.
Na talerzach zupkę posypujemy siekaną zieleniną (pietruszką, koperkiem).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/barszcz-czernichowski.html