ßßß
około 200 - 250 gram białej kapusty250 gram kabaczka3 - 4 średnie ziemniaki1 średnie winne jabłko1 cebula2 garście mieszanki warzywnej włoszczyzna krojona w paski200 gram ugotowanej fasoli Jaśłyżka masła3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%1 łyżka koncentratu pomidorowegoliść laurowyokoło 2 litrów bulionu warzywnego (może być z kostki)2 średniej wielkości burakivegeta, sól, pieprzDo wrzącego bulionu wrzucamy liść laurowy, drobno poszatkowaną kapustę, kabaczka i ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę oraz starte na dużych oczkach jabłko. Całość gotujemy pod przykryciem około 15 minut, następnie na maśle, przez około 5-6 minut, podsmażamy posiekaną cebulkę oraz buraki starte na dużych oczkach, warzywa przekładamy do gotującej się zupy i wszystko gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odcedzoną ugotowaną fasolę, doprawiamy i zagotowujemy, wyłączamy gaz, po chwili dodajemy śmietanę.Na talerzach zupkę posypujemy siekaną zieleniną (pietruszką, koperkiem).