Wykonanie
Bardzo bogata
smakowo zupa, przepyszna, aromatyczna, szybka w przygotowaniu, jeśli
fasolę ugotujemy sobie wcześniej :)

około 200 - 250 gram
białej kapusty250 gram
kabaczka3 - 4 średnie
ziemniaki1 średnie
winne jabłko1
cebula2 garście
mieszanki warzywnej włoszczyzna krojona w paski200 gram ugotowanej
fasoli Jaśłyżka
masła3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka
koncentratu pomidorowegoliść laurowyokoło 2 litrów
bulionu warzywnego (może być z kostki)2 średniej wielkości
burakivegeta,
sól,
pieprzDo wrzącego
bulionu wrzucamy
liść laurowy, drobno poszatkowaną
kapustę,
kabaczka i
ziemniaki pokrojone w kostkę,
włoszczyznę oraz starte na dużych oczkach
jabłko. Całość gotujemy pod przykryciem około 15 minut, następnie na
maśle, przez około 5-6 minut, podsmażamy posiekaną
cebulkę oraz
buraki starte na dużych oczkach, warzywa przekładamy do gotującej się zupy i wszystko gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odcedzoną ugotowaną
fasolę, doprawiamy i zagotowujemy, wyłączamy gaz, po chwili dodajemy
śmietanę.Na talerzach zupkę posypujemy siekaną
zieleniną (
pietruszką,
koperkiem).
