ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurczakiem, pieczarkami, papryką i cukinią

Tarta z kurczakiem, pieczarkami, papryką i cukinią

nazwa

Wykonanie

Witajcie w ten długi wakacyjny weekend,
Mamy nadzieję, że trochę wykorzystaliście wakacyjnie mijający długi sierpniowy weekend. My trochę zabawiliśmy w kuchni. Z racji tego, że mieliśmy więcej wolnego czasu, zmierzyliśmy się z potrawą, która go wymaga. Mamy dla Was propozycję wytrawnej tarty z kurczakiem, która sprawdzi się jako ciepłe danie główne na obiad z przyjaciółmi. Sprawdzi się także jako placek na zimno, który można zabrać np. do pracy lub piknik. Wcześniej zaproponowaliśmy Wam tartę z owocami, którą znajdziecie tutaj . Naszą przygodę z wytrawnymi tartami dopiero zaczynamy. Ta nam bardzo smakowała i indukowała chęć do tworzenia nowych kompozycji smakowych. Dostaliśmy ostatnio od przyjaciół książkę z przepisami na wytrawne tarty oraz quiche. (Dziękujemy :) ) Mamy zatem z czego czerpać inspiracje i zbiór przepisów do testowania. Naszym zdaniem takie tarty to świetna alternatywa dla pizzy czy zapiekanek makaronowych. Polecamy i zapraszamy do zapoznania się z przepisem. :)
Składniki na ciasto kruche (na formę 30 cm):
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
Składniki na farsz:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej Bazyli
- 1 łyżeczka przyprawy do sera feta (przywieziona z Grecji przez mamę Piotrka, w składzie są na pewno suszone pomidory, natka pietruszki, bazylia, a czy coś jeszcze to nie wiemy ;) )
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na masę do zalania tarty:
- 4 jajka
- 150 ml śmietany 30%
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki drobno startego dojrzewającego żółtego sera (+ 0,5 szklanki do dekoracji i zapieczenia na wierzchu)
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
Wykonanie:
Ze składników na ciasto kruche zagniatamy szybko masę i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Można ustawić piekarnik na 180°C i pozwolić by dobrze się rozgrzał. W tym czasie przygotowujemy sobie składniki na farsz. Zioła do przyprawienia farszu dzielmy mniej więcej na 3 części. Piersi z kurczaka kroimy na dużą kostkę i doprawiamy częścią ziół, solą i pieprzem. Smażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Zdejmujemy, po czym na patelni lądują pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Gdy odparuje z nich woda, je również zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy czerwoną paprykę pokrojoną w średnią kostkę. Pamiętajmy by doprawić ją ziołami i pieprzem. Gdy zmięknie zdejmujemy z patelni. Odcedzamy groszek konserwowy – warto odsączyć go dodatkowo na ręczniku papierowym. Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub pól plasterki. Jeśli pestki są duże, trzeba ją wydrążyć i potem pokroić. Jeśli cukinia ma ładną i cienką skórkę to ją zostawcie. Smakować będzie tak samo dobrze, a efekt kolorystyczny będzie fajniejszy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy formę do tarty. Wstawiamy je do piekarnika na 15 minut – tak by ciasto się podpiekło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i układamy na nim podsmażonego kurczaka, pieczarki, paprykę i groszek konserwowy. Można wszystko na cieście przemieszać dłońmi. Na wierzchu układamy ładnie plasterki lub półplasterki cukinii. Przygotowujemy teraz masę jajeczną, którą zalejemy farsz tarty. Wymieszajcie dokładnie w naczyniu jajka, śmietanę, jogurt, pół szklanki startego żółtego sera oraz tymianek, bazylię i pieprz. Taką miksturą zalejcie tartę i wstawcie ją do piekarnika na 40 – 45 minut (temperatura 180°C). Po pół godziny pieczenia posypcie wierzch tarty pozostałym żółtym serem. Będzie ładnie po zapieczeniu wyglądał na wierzchu naszego wytrawnego placka. Pałaszujcie na ciepło od razu, lub później na zimno. Smakuje rewelacyjnie. :)
Pozdrawiamy weekendowo,
Ania & Piotr
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2014/08/tarta-z-kurczakiem-pieczarkami-papryka.html