Wykonanie
Witajcie w ten długi wakacyjny weekend,Mamy nadzieję, że trochę wykorzystaliście wakacyjnie mijający długi sierpniowy weekend. My trochę zabawiliśmy w kuchni. Z racji tego, że mieliśmy więcej wolnego czasu, zmierzyliśmy się z potrawą, która go wymaga. Mamy dla Was propozycję wytrawnej tarty z
kurczakiem, która sprawdzi się jako ciepłe danie główne na obiad z przyjaciółmi. Sprawdzi się także jako placek na zimno, który można zabrać np. do pracy lub piknik. Wcześniej zaproponowaliśmy Wam tartę z
owocami, którą znajdziecie tutaj . Naszą przygodę z wytrawnymi
tartami dopiero zaczynamy. Ta nam bardzo smakowała i indukowała chęć do tworzenia nowych kompozycji
smakowych. Dostaliśmy ostatnio od przyjaciół książkę z przepisami na wytrawne tarty oraz quiche. (Dziękujemy :) ) Mamy zatem z czego czerpać inspiracje i zbiór przepisów do testowania. Naszym zdaniem takie tarty to świetna alternatywa dla pizzy czy zapiekanek
makaronowych. Polecamy i zapraszamy do zapoznania się z przepisem. :)Składniki na ciasto kruche (na formę 30 cm):- 300 g
mąki- 1 łyżeczka
soli- 1
jajko- 200 g zimnego
masłaSkładniki na farsz:- 500 g
piersi z kurczaka- 1 średnia
czerwona papryka- 1 mała
cukinia- 0,5 kg
pieczarek- 0,5 puszki
groszku konserwowego- 1 łyżeczka suszonego
tymianku- 1 łyżeczka suszonej
Bazyli- 1 łyżeczka
przyprawy do
sera feta (przywieziona z Grecji przez mamę Piotrka, w składzie są na pewno
suszone pomidory,
natka pietruszki,
bazylia, a czy coś jeszcze to nie wiemy ;) )-
sól i
pieprz do smaku- 1 łyżka
oliwy z oliwekSkładniki na masę do zalania tarty:- 4
jajka- 150 ml
śmietany 30%- 150 ml
jogurtu naturalnego- 0,5 szklanki drobno startego dojrzewającego
żółtego sera (+ 0,5 szklanki do dekoracji i zapieczenia na wierzchu)- 0,5 łyżeczki suszonego
tymianku- 0,5 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu- 0,5 łyżeczki suszonej
bazyliiWykonanie:Ze składników na ciasto kruche zagniatamy szybko masę i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Można ustawić piekarnik na 180°C i pozwolić by dobrze się rozgrzał. W tym czasie przygotowujemy sobie składniki na farsz.
Zioła do przyprawienia farszu dzielmy mniej więcej na 3 części.
Piersi z kurczaka kroimy na dużą kostkę i doprawiamy częścią
ziół,
solą i
pieprzem. Smażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Zdejmujemy, po czym na patelni lądują pokrojone w grubą kostkę
pieczarki. Doprawiamy
ziołami,
solą i
pieprzem. Gdy odparuje z nich
woda, je również zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy łyżkę
oliwy i podsmażamy
czerwoną paprykę pokrojoną w średnią kostkę. Pamiętajmy by doprawić ją
ziołami i
pieprzem. Gdy zmięknie zdejmujemy z patelni. Odcedzamy
groszek konserwowy – warto odsączyć go dodatkowo na ręczniku papierowym.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub pól plasterki. Jeśli pestki są duże, trzeba ją wydrążyć i
potem pokroić. Jeśli
cukinia ma ładną i cienką skórkę to ją zostawcie. Smakować będzie tak samo dobrze, a efekt kolorystyczny będzie fajniejszy.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy formę do tarty. Wstawiamy je do piekarnika na 15 minut – tak by ciasto się podpiekło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i układamy na nim podsmażonego
kurczaka,
pieczarki,
paprykę i
groszek konserwowy. Można wszystko na cieście przemieszać dłońmi. Na wierzchu układamy ładnie plasterki lub półplasterki
cukinii. Przygotowujemy teraz masę jajeczną, którą zalejemy farsz tarty. Wymieszajcie dokładnie w naczyniu
jajka,
śmietanę,
jogurt, pół szklanki startego
żółtego sera oraz
tymianek,
bazylię i
pieprz. Taką miksturą zalejcie tartę i wstawcie ją do piekarnika na 40 – 45 minut (temperatura 180°C). Po pół godziny pieczenia posypcie wierzch tarty pozostałym
żółtym serem. Będzie ładnie po zapieczeniu wyglądał na wierzchu naszego wytrawnego placka. Pałaszujcie na ciepło od razu, lub później na zimno. Smakuje rewelacyjnie. :)Pozdrawiamy weekendowo,Ania & Piotr