Wykonanie
Kto powiedział, że kotlety mielone to proste i nudne danie? Nieprawdą jest też, że jedynym sposobem ich przygotowania jest smażenie w głębokim tłuszczu. Dziś przedstawię Wam moją wersję kotletów mielonych, nadziewanych kolorowymi warzywami i
serem feta, dodatkowo - pieczonych w piekarniku. Kto spróbuje na pewno będzie zachwycon y. Oprócz tego, że ładnie wyglądają, smakują równie wyśmienicie, no i udało mi się je trochę "odchudzić".
KOTLETY MIELONE z NIESPODZIANKĄSkładniki na 4 porcje :500g
mięsa mielonego (ja użyłam
wołowiny, ale może być także wieprzowo-wołowe, albo jagnięce)1 ząbek
czosnku1
jajko1/2 doniczki posiekanej
bazylii (najsmaczniejsza jest świeżo siekana, ale 2 łyżki suszonej też będzie ok)łyżeczka
soliczarny pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)100g
cukini100g
czerwonej papryki100g
sera feta light
sól,
pieprz,
oliwatłuszcz do nasmarowania naczynia żaroodpornego -
masło lub
oliwa z oliwekMielone mięso należy dokładnie wymieszać z
jajkiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
bazylią, doprawić
solą i
pieprzem.
Cukinię i
paprykę pokroić w drobną kostkę i przez około 5 minut zrumienić na patelni na odrobinie
oliwy. Po zdjęciu z ognia dodać pokrojony w kostkę
ser feta i wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem.
Mięso podzielić na 8 części i uformować z nich kulki. W każdej zrobić palcem otwór i napełnić go nadzieniem. Zakleić i przełożyć do nasmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok. 15 minut.1 porcja (2 kotlety) to ok. 295kcal ;
białko 32g; węglowodany: 3g; tłuszcze: 17g
Świetnie smakują z gruboziarnistą
kaszą, np. pęczakiem oraz świeżą
sałatą. Należy pamiętać, że a by posiłek był dobrze zbilansowany, na leży uzupełnić go o porcję węglowodanów złożonych, same kotlety mają ich śladową ilość.SMACZNEGO!