ßßß
KOTLETY MIELONE z NIESPODZIANKĄSkładniki na 4 porcje :500g mięsa mielonego (ja użyłam wołowiny, ale może być także wieprzowo-wołowe, albo jagnięce)1 ząbek czosnku1 jajko1/2 doniczki posiekanej bazylii (najsmaczniejsza jest świeżo siekana, ale 2 łyżki suszonej też będzie ok)łyżeczka soli
czarny pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)100g cukini100g czerwonej papryki100g sera feta lightsól, pieprz, oliwa
tłuszcz do nasmarowania naczynia żaroodpornego - masło lub oliwa z oliwekMielone mięso należy dokładnie wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem.
Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę i przez około 5 minut zrumienić na patelni na odrobinie oliwy. Po zdjęciu z ognia dodać pokrojony w kostkę ser feta i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Mięso podzielić na 8 części i uformować z nich kulki. W każdej zrobić palcem otwór i napełnić go nadzieniem. Zakleić i przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok. 15 minut.1 porcja (2 kotlety) to ok. 295kcal ; białko 32g; węglowodany: 3g; tłuszcze: 17g
Świetnie smakują z gruboziarnistą kaszą, np. pęczakiem oraz świeżą sałatą. Należy pamiętać, że a by posiłek był dobrze zbilansowany, na leży uzupełnić go o porcję węglowodanów złożonych, same kotlety mają ich śladową ilość.SMACZNEGO!